Press Doma zdravlja Subotica

Uto, 30.04.2013 - 10:00 -- tomislav.dedovic

SLUŽBA HITNE MEDICINSKE POMOĆI

Služba hitne medicinske pomoći je u aprilu, imala ~970 lekarskih intervencija na terenu.

U ambulanti naše službe bilo je 1400 pregleda.

U aprilu je sedam pacijenata transportovano u lekarskoj pratnji, iz kućnih uslova na Institut u Sremskoj Kamenici zbog akutnog infarkta srca.

Tehničari su imali ~1400 intervencija.

Vozilima saniteta pređeno je 45000 km.

SLUŽBA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU DECE

Privremeno su odloženi sistematski pregledi dece za upis u Osnovnu školu zbog nedostatka MMR vakcine. Nakon prvomajskih praznika, očekuje se nastavak sistematskih pregleda i vakcinacija a roditelji će blagovremeno biti obavešteni.

Školski dispnazer nastavlja sa vakcinacijom učenika Osnovnih škola. U maju se vakcinišu učenici VI razerda O.Š. “Sečenji Ištvan”, VI i VIII O.Š. “Ivan Goran Kovačić”.

Učenici VI razreda primaju vakcinu protiv Hepatitisa B, dok će osmaci primati DiTePolio vakcinu (Difterija, Tetanus, Polio).

Nakon praznika, na sistematske preglede će ići učenici trećih razreda O.Š.”Majšanski put “.

STOMATALOŠKA SLUŽBA

Stomatološka služba u saradnji sa Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje i Centrom za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja, obeležava “Nedelja zdravlja usta i zuba” 13.05. do 19.05.2013.

XXIII Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom “ZDRAVI ZUBI ZA ZDRAV ŽIVOT” će se obeležiti edukacijom mališana u Osnovnim školama o značaju zdravlja usta i zuba. Tim povodom, raspisan je i konkurs u vrtićima i O.Š. za literarni sastav i likovni rad. Najbolji radovi i sastavi, biće nagrađeni na centralnoj manifestaciji 16.05. na Gradskom trgu 10-12 časova. Tog dana će se birati i najlepši maskembalski kostim a deca će svoje veštine crtanja moći pokazati kreacijama na betonu.

SLUŽBA OPŠTE MEDICINE

Izjave o pristanku za doniranje organa, odnosno tkiva se mogu potpisivati kod izabranog lekara. Potpisivanjem izjave, dobija se donorska kartica koja predstavlja pisani dokaz želje da se daje organ nakon smrti. Donor organa se postaje u slučaju moždane smrti koja mora da se desi u jedinici intenzivne nege u bolničkim uslovima.

Veliki je broj obolelih u teškom, terminalnom stadijumu bolesti, kojima život zavisi od organa čija je funkcija prestala. Jedini vid lečenja kod takvih bolesnika je presađivanje organa pri čemu se bolestan organ, zamenjuje drugim od drugog čoveka odn. donora.
U Srbiji ~ 700 ljudi čeka na transpantaciju bubrega, ~ 100 na transplantaciju jetre, ~ 100 na transplantaciju srca.

Ne znači da će svako ko potpiše biti donor. Statistički podaci ukazuju da je 20 puta veća šansa da nam zatreba organ nego da postanemo davalac.

Davalac (donor) mogu biti sve osobe ukoliko ne boluju od šećerne bolesti, malignih, neuroloških bolesti ili infekcija kao što su HIV, hepatitis B i C.

Postoje zakonske i komisijske procedure u slučaju moždane smrti. Stanje organa u slučaju moždane smrti procenjuje stručni tim.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search