Felvonultak a régi autók szerelmesei

Kategorija: 
Izvor: 

Mozgó múzeum haladt keresztül Szabadkán. 40 régi gépkocsiban és motorkerékpárban gyönyörködtek a nézelődők a sugárúti sétányon. Délután pedig Palicsra indultak a 30 évnél idősebb járművekkel. A szabadkai Nemzetközi Old Timer Klub harmadszor szervezte meg a bemutatót és a felvonulást. A rendezvény nemzetközi jellegét a magyar, horvát, szlovén, bosnyák, macedón és német résztvevők adták.

Fából készült kerékküllők és kormányok. Az 1920-as, 30-as évek járművei sokakat magukhoz vonzottak. Túlnyomó részük gyári állapotban van, mintha éppen most gurultak volna le a futószalagról. A legszebb járműnek egy 91 éves amerikai autót választottak. A 6 hengeres 4 literes benzines motorja akár több mint harminc liter üzemanyagot is fogyaszthat 100 kilométeren –mondta magyarországi tulajdonosa, Adamkó Rudolf.

„Annyira erős és gyors volt, akkortájt százas tempót diktált. A clevelandi tűzoltóság használta tűzeseteknél, hogy előre felmérjék a terepet.”

Az autók sok törődést igényelnek, tulajdonosaik szívvel-lélekkel gondozzák az oldtimereket – mondta Dragče Kocevski Szkopjéból.

„Kötődünk a régi autókhoz, szeretjük őket. Agatha Christie mondta egyszer: szerencsém van, hogy a férjem régész, ahogy öregszem egyre jobban szeret.”

A legtöbb autó saját kerekén érkezett. Minél régebbi egy gépkocsi annál drágább és nehezebb beszerezni – mondta Sajnovics János Pécsről.

„A legnagyobb útja a tengerpartig vezetett, valamint Međugorjéból saját lábán jött haza.”

Nagy volt a zsongás az autók körül. A gyerekek és fiatalok érdeklődnek a leginkább – mondta Teofik Isaković, a Nemzetközi Old Timer Klub elnöke.

„Ami az emberek érdeklődését illeti, fokozatosan nő. Az esemény hozzájárul és egy külön ízt ad a város kulturális életének.”

Az embernek kicsi kora óta kell szívnia a benzingőzt ahhoz, hogy megszeresse az autózást és a bütykölést – állítják a régi gépek kedvelői és tulajdonosai.

Custom Search