Nemzeti Összetartozás Napja

Uto, 04.06.2013 - 16:00 -- tomislav.dedovic

U Bačkim Vinogradima je proslavljen Dan nacionalnog jedinstva Mađara

 Na osnovu odluke Mađarskog parlamenta 4. juni, datum kada je pre 93 godine potpisan sporazum u Trijanonu kod Pariza, kojim su od Mađarske oduzete dve trećine teritorije, a jedna trećina mađarske nacije gurnuta je u manjinski položaj, od 2010. se slavi kao Dan nacionalnog jedinstva – umesto Dana žalosti. Zamenica državnog sekretara zadužena za nacionalnu politiku Žužana Repaš je u utorak na proslavi Dana nacionalnog jedinstva u Bačkim Vinogradima je istakla da je u toku ponovno definisanje sebe i odnosa prema naciji i zamisli o pojmu nacije.

- „Ranije je Trijanon živeo u nama kao duboki bol, međutim treba uočiti veliki učinak nacije i žrtvovanje ljudi u nastojanju da stanu na svoje noge“ – rekla je ona u svečanom govoru, ističući da Mađari i nakon Trijanona imaju razloge za ponos.

            Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor je istakao da u istoriji proteklih 1100 godina mađarska nacija tada je bila najuspešnija kad se trebalo pokazati jedinstvo i zajedništvo. Dakle poruka nacionalnog dana zajednistva, što je i zvanični praznik vojvođanskih Mađara je sve važnija – rekao Pastor.

            Zakon o Danu nacionalnog jedinstva Mađarske, koji je usvojen 31. maja 2010. ističe da svi Mađari koji su gurnuti u manjinski položaj u više država i svi delovi tih mađarskih zajednica predstavljaju deo jedinstvene mađarske nacije, čije je jedinstvo iznad državnih granica i predstavlja stvarnost, a to jedinstvo je ujedno i određujući element samoodređivanja Mađara i mađarskih zajednica.

***

A nemzeti összeomlás gyásza helyett az összetartozás egységét ünnepeljük – nzilatkozta Répás Zsuzsanna Királyhalmán

 

2010 óta ezen a napon saját létezésünket ünnepeljük, azt méltatjuk, hogy a magyarságra oly jellemző küzdőszellem a történelem minden tragikus pillanatából kiutat talált – mondta Répás Zsuzsanna Királyhalmán  a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertjében. Ez a szellem, ami megtartott bennünket, és ma még erősebb összetartó erő, mint bármikor máskor – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnöke hangsúlyozta, az elmúlt ezerszáz esztendő történelmén végigtekintve látszik, a magyar nemzet akkor volt sikeres, amikor példát tudtunk mutatni összetartozásból és összefogásból.
Ezért a nemzeti összetartozás napja – amely a vajdasági magyarság hivatalos ünnepnapja is - bár csupán néhány éves, üzenete miatt mind fontosabbá válik – mondta Pásztor István.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search