A hozammal és az árral is elégedetlenek a gazdák

Kategorija: 

16 dinárért veszik át a búza kilogrammját az aratás végéhez közeledve. A jónak ígérkező termést több helyen a jégkár tizedelte meg. A termelők elégedetlenek a búzahozammal, de a felvásárlási árral is.

Végéhez közeledik a búza betakarítása a csantavéri határban. A modern gépesítésnek köszönhetően tíz nap alatt befejeződnek az aratási munkálatok. A jónak ígérkező búzahozamot nagyban csökkentette a májusi jégverés. Tóth Bagi Norbert csantavéri termelőt kérdeztük: „Nem vagyunk nagyon megelégedve, mert sok parcellát elvert a jég. A mi parcelláink közül a žedniki részt totál megpirította. Az átlag az olyan 25 mázsa holdanként. Úgyhogy nem vagyunk megelégedve.”

A csantavéri Gebi takarmánygyár a környék legnagyobb búzafelvásárlója. Évek óta igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani a termelőkkel. Azt mondják, a bizalom az együttműködés alappillére. A felvásárlási feltételek tudta nélkül átadták a termelők nekik a búzát. Zserai Zsolt termelésvezető elmondta: „Az első 3-4 napban mi sem tudtunk konkrét föltételeket kínálni az embereknek. Most pillanatnyilag 16 dináros áron vásároljuk a búzát. Emellett felkínáljuk azt a lehetőséget a termelőknek, hogy raktározhassák, abban a reményben, hogy talán majd a téli hónapokban magasabb árat fognak fizetni a búzáért.”

A takarmánygyárban az elszámolást követő 48 órán belül kifizetik a termelőket. Ez azonban csekély vigasz a tavalyinál is alacsonyabb felvásárlási árért.

Tagovi: 
Custom Search