Borgman, a bátor és egyedülálló film kapja az Arany Tornyot

Kategorija: 

Alex van Warmerdam Borgman című filmje kapja péntek este az Arany Torony díjat az Európai Filmek XX. Nemzetközi Fesztiválján Palicson - hozta nyilvánosságra döntését a szakzsűri. Értékelésük szerint a holland film bátorságával és egyedülállóságával olyan kérdéseket feszeget, amire nehéz válaszolni.

Európa szinte minden sarkából, jobbnál jobb filmeket nézhetett végig a közönség a fesztivál ideje alatt. A Palicsi Torony díjat, azaz a legjobb rendezésért járó elismerést Tudor Giurgiu Emberekről és csigákról című filmje kapta. Ez egy értelmes, káprázatos és tréfás komédia, amely bemutatja a román kinematográfia friss arcát - mondta Srđan Dragojević, az idei zsűri elnöke. Az Arany Torony díjat, egy teljesen más stílusú film érdemelte ki ebben az évben. „A legjobb filmért járó Arany Torony díjat ennek a román filmnek a teljes ellentéte nyerte el, ez pedig a Borgman című film, amelyet Alex van Warmerdam rendezett.”

A Borgman című holland film bátor és egyedülálló, és tele van nem várt fordulatokkal. Olyan kérdéseket feszeget, amelyekre nehéz válaszolni - emelte ki a zsűri. Az elmúlt 20 évben a fesztivál szervezőinek mindig sikerült betartaniuk azt, amit ígértek. Az idei rendezvényen pedig az európai kinematográfia kiemelkedő képviselői is jelen voltak - mondta Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója. „Egyikünk sem hagyhatja, hogy alább teljesítsünk a jövőben. Mi azt szeretnénk, hogy jövőre megugorjuk ezt a mércét és új rekordot állítsunk fel.”

Ami a Párhuzamok és Ütközések programját illeti, a legjobb filmért járó díjat Ugur Yücel (Jüszel) a Cold, azaz a Hideg című filmje, a különdíjat pedig Alexey Balabanov Én is akarom című filmje kapta. Az ünnepélyes díjátadás péntek este lesz Palicson a Szabadtéri Színpadon.

Custom Search