Állás nélkül ötvenen túl

Kategorija: 

Szerbiában továbbra is nehezen kapnak munkát az 50 év feletti személyek. Vajdaságban több mint 203 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, negyedük 50 év feletti. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat támogatja azokat a vállalkozókat, akik idős személyeket alkalmaznak, sokan évek, évtizedek óta nem kapnak munkát. A nyugdíjkorhatár pedig egyre csak kúszik fölfelé.

Nemhogy fölmondtak, hanem öt perccel dél előtt azt mondták, be van fejezve. Nem is szóltak az embereknek - Így emlékszik vissza a szabadkai Jó István arra, amikor 9 évvel ezelőtt felmondtak neki. A most 61 éves ember azóta piacozással foglalkozik. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat listáján ugyan szerepel a neve, állásajánlat azonban egy sem érkezett az évek alatt. Pedig szerinte még mindig teljes értékű munkaerő tudna lenni, ha úgy adódna. „Én úgy érzem magamat, mint egy huszonöt éves.”

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy hasonló esettel találkozzunk. Közvetlenül Jó István szomszédságában hasonló sorban él Mihók Gizella. „Betöltöttem az 55 évet. 15 éve privátilag próbálok, vagy takarítás. Havonta ha egy van, akkor az nagyon jó. Így próbálunk megélni.”

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai tanácsadója, Szécsi Erdmann Elvira elmondta, Vajdaságban mintegy 51 ezer 50 év feletti munkanélkülit tartanak nyilván. Számukra továbbképzéseket szerveznek. Emellett egész évben támogatják azokat a vállalkozókat, akik ebből a korosztályból választanak munkaerőt. „Száz százalékban fel van mentve a munkaadó az adó és a járulék fizetésétől. Két évig tart ez a kedvezmény, és utána még három évig kell hogy alkalmazza ezeket a személyeket a munkaadó.”

A tanácsadó szerint is problémás az idősek elhelyezése, ugyanúgy, ahogy a többi korosztálybélieké is. Az idősebb személyeket elsősorban munkatapasztalatuk miatt alkalmazzák a munkaadók.

Custom Search