Unapređenje stanja životne sredine u okruženju

Pet, 02.08.2013 - 10:41 -- coconut

Danas su u prostorijama Medija centra Gradske kuće predstavnicima 31 mesne zajednice uručeni ugovori o dodeli sredstava po osnovu Konkursa za finansiranje aktivnosti na unapređenju stanja životne sredine u 2013. godini koji je namenjen mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice.

Cilj konkursa koji je Grad raspisao je jačanje kapaciteta mesnih zajednica za rešavanje lokalnih problema zaštite životne sredine, kroz volonterske akcije, obrazovne programe i nabavku opreme.

Dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine, istakao je da Subotica od 2012. godine raspisuje konkurs namenjen mesnim zajednicama za dodelu sredstava za unapređenje stanja životne sredine sredine i da su se od 37 mesnih zajednica, prošle godine javile na konkurs 24, a ove godine 31 mesna zajednica. Kako je konkursna dokumentacija bila praćena i upitnikom koji sadrži prioritete i preporuke pojedinačnih mesnih zajednica, informacije prikupljene prilikom sprovođenja Konkursa će poslužiti za definisanje prioriteta zaštite životne sredine na nivou Grada.

Mr Suzana Dulić, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine rekla je da je zaštita životne sredine multidisciplinarna oblast i rad na poboljšanju životne sredine podrazumeva timski i usaglašeni rad, tako da nam je želja da u ovaj proces uključimo što veći broj ljudi, kao i da sledeće godine konkurišu sve mesne zajednice sa teritorije grada Subotice.

Najveći broj aktivnosti koje su mesne zajednice prepoznale kao prioritete odnosi se na suzbijanje invazivnih vrsta (kupovina opreme za uništavanje ambrozije), ozelenjavanje i uređenje pojedinih lokacija, kao i unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Ukupna sredstva predviđena za ovu namenu iznose 5.000.000,00 dinara, tako da će većini mesnih zajednica biti dodeljen maksimalni iznos od 150.000,00 dinara po mesnoj zajednici.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search