A szabadkaiaknak bejött a kortárs zene

Kategorija: 
Izvor: 

A kortárs zene és a képzőművészet közös vonalait mutatta be az Electe Egyesület és a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériája Szabadkán. A Bevezetés a kortárs művészetbe címmel megrendezett műsor célja a kortárs zene és képzőművészeti alkotások népszerűsítése.

Az Electe Egyesület és a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériája egy olyan témát választott, amely a világon egyre népszerűbb, Szerbiában azonban még szokatlan: a zene és a képzőművészet kortárs műveinek összehasonlítása.

„Az ötlet abból a számos beszélgetésből ered, amelyet egyébként is megejtünk az ország és a város kultúrpolitikájáról. Arra a következtetésre jutottunk, hogy létezik egy terület, ami nincs eléggé lefedve” – hangsúlyozta Nela Tonković, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájának megbízott igazgatója.

A kortárs művészeteket az emberek nehezebben fogadják, mint a klasszikus műveket. Ezért fontos a népszerűsítésük. „A kortárs zenét a mai időkben komponálják, de klasszikus hangszerekre. Valóban specifikus és érdekes. Egyszerűen úgy gondolom, hogy ez az oka annak, hogy a kortárs nincs jelen a mindennapokban” – nyilatkozta Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke.

A művészet mindig az ember életmódját követte. Napjaink zenéje gyors, effektív és tele van éles közérzetváltásokkal. „A 20. században a kompozítorok formákat ölnek. Tehát, minden, ami eddig tradicionálisnak számított, az a 20. században valamilyen szinten felbomlott, és egy újat szerettek volna létrehozni, olyat, ami eddig még nem volt” – magyarázta Rozs Renáta fuvolaművész.

A szabadkai közönség pozitívan reagált a témára, a szervezők ezért a jövőben még több, ehhez hasonló rendezvényt terveznek.

Custom Search