Projekat Benčmarking II

Pet, 11.10.2013 - 20:22 -- nikola.tumbas

Danas je u Medija centru u Gradskoj kući održana regionalna prezentacija projekta „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period od 2008. - 2012. godine“ – projekat Benčmarking II

Ako postoji problematika koja ujedinjuje preduzeća iz sektora vodovoda i kanalizacije širom sveta, bez obzira na okolnosti, to je onda izazov kako unaprediti performanse poslovanja, odnosno učinak preduzeća. Pojava benčmarkinga kao alata i okvira za suočavanje sa ovim izazovom je stoga značajno za sve one koji su odgovorni za isporuku usluge vodovoda i kanalizacije. Ovo čini benčmarking relevantnim za sama preduzeća, ali i za sve one koji su zaduženi za upravljanje ovim sektorom u državi, kao i za nezavisna regulatorna tela koja nadgledaju aktivnosti preduzeća. Usled nepostojanja regulatornog tela u Srbiji i usled velikih izazova pred kojima se trenutno nalaze državni organi, profesionalci iz komunalnih preduzeći i lokalnih samouprava su se udružili u mrežu kako bi podržali napore koji se ulažu na polju unapređenja rada sektora.

Projekat pod nazivom: „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti (benčmarking) komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period od 2008.-2012. godine“, realizuje se u periodu od aprila do decembra 2013. godine. Projekat sprovodo Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM), uz podršku Svetske banke i uz učešće Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kao zainteresovane strane. U projektu učestvuje 30 javno-komunalnih preduzeća iz cele Srbije. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, kao ministarstvo nadležno za komunalne delatnosti.

Navedeni projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje je IPM sprovodila tokom 2012. godine. Cilj prošlogodišnjeg projekta bio je da se kroz saradnju profesionalaca iz javnih komunalnih preduzeća koja upravljaju komunalnim vodama, izvrši ocena mogućnosti uspostavljanja sistema praćenja i upoređivanja učinka preduzeća u oblasti vodosnabdevanja i kanalizacije, tzv. sistema benčmarkinga. Projekat je bio sproveden u 15 komunalnih preduzeća.

Cilj ovogodišnjeg projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

Konkretna korist za svako preduzeće koje učestvuje u ovogodišnjem projektu biće sopstvena ocena kvaliteta podataka sa predlogom mera za njihovo poboljšanje (time i poboljšanje pokazatelja učinka), kao i osposobljavanje predstavnika preduzeća za ocenjivanje kvaliteta podataka. Za zainteresovana preduzeća je na raspolaganju i eksterna ocena kvaliteta podataka koja podrazumeva detaljniju razmenu znanja o najboljim praksama sa kolegama iz drugih preduzeća, eksternu ocenu podataka i analizu rada preduzeća od strane IPM, obuhvatnije preporuke za poboljšanjem, kao i sertifikaciju i dalju podršku zaposlenih i preduzeća za potrebe sistematske razmene znanja sa kolegama iz zemlje i inostranstva.

Konačno, uredno vođeni podaci o pokazateljima učinka predstavljaju preduslov uspešne saradnje preduzeća sa donatorima, razvojnim i komercijalnim bankama, međunarodnim organizacijama, nadležnim institucijama, organizacijama civilnog društva i javnošću.

info -

Custom Search