3. Tavankutski festival voća

Ned, 20.10.2013 - 16:34 -- nikola.tumbas

Juče je, u Osnovnoj školi „Matija Gubec” u Donjem Tavankutu, održan 3. Tavankutski festival voća. Na ovoj jednodnevnoj manifestaciji predstavljeni su poljoprivredni potencijali, voće i proizvodi od voća, autentične rukotvorine i proizvodi starih zanata Tavankuta koji afirmišu razvoj tehnologije voćarstva, tradiciju i bogato kulturno nasleđe.

Festival je okupio lokalne proizvođače voća i članove zadruga koji su imali priliku da u okviru stručnih predavanja čuju eminentne predavače i teme koje se odnose na aktuelnosti u voćarstvu kao što su: tehnologija proizvodnje kvalitetnog sadnog materijala za podizanje intenzivnih gustih zasada, potreba proređivanja plodova jabuke hemijskim i mehaničkim putem, navodnjavanje useva podzemnim sistemima kap po kap i tehnologija proizvodnje kvalitetne rakije.

Posetiocima je predstavljen i turistički potencijal Tavankuta upotpunjen proširenim smeštajnim kapacitetima i mogućnošću organizovanja višednevnih turističkih poseta, čiji se sadržaj sastoji od autentično bunjevačke gastronomske ponude, radionice starih zanata i izrade predmeta od slame, a organizovan je i obilazak Tavankuta i njegovih znamenitosti.

Na revijalnoj izložbi priređenoj u okviru Festivala pored tridesetak domaćih izlagača svojom ponudom predstavili su se i gosti iz Turističke zajednice iz Našica i poljoprivredne škole iz Vinkovaca, iz Republike Hrvatske.

Tokom manifestacije priređen je i šarolik kulturni program koji su izveli članovi KUD „Seljačka sloga“ iz Ivankova (Republika Hrvatska), KUD „Gara“ iz Gare (Republika Mađarska) i HKPD „Matija Gubec“, iz Tavankuta.

Organizatori 3. Tavankutskog festivala voća su Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame, Osnovna škola „Matija Gubec”, HKPD „Matija Gubec”, Voćarska zadruga „Voćko” i Voćarska zadruga „Voće Tavankut”.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search