Priznanje za subotičke urbaniste

Ned, 10.11.2013 - 13:34 -- nikola.tumbas

U Nišu je dana 08. nov. 2013. otvoren 22. Salon urbanizma na kojem je izloženo preko 120 pristiglih radova iz nekoliko oblasti koje područje urbanizma pokriva ( prostorni planovi, Generalni planovi, Planovi generalne regulacije, Planovi detaljne regulacije i Urbanistički planovi)

U prepunoj sali Galerije "Srbija" u Nišu, Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je zvanično otvorio Salon i pozvao sve prisutne da pogledaju izložene radove. Na Salonu su se pored domaćih radova, predstavili i radovi iz nekoliko zemalja iz okruženja Srbije. Radovi su stigli iz Grčke, Bugarske, Republike Srpske, Republike Hrvatske.

"Zavod za urbanizam grada Subotice" se na ovogodišnjem Salonu predstavio sa tri rada u tri konkurencije. Izloženi su sledeci radovi:

- Usaglašavanje prostornog plana grada Subotice sa Zakonom o planiranju i izgradnji
- Urbanistički projekat za urbanisticko-arhitektonsku razradu kompleksa Omladinsko naselje na Paliću
- Studija "Pozivnica grada" - kroz urbanu opremu

Žiri Salona je u oštroj konkurenciji u kategoriji -URBANISTIČKI PLANOVI, Zavodu dodelio 3. nagradu za "Urbanistički projekat za urbano-arhitektonsku razradu kompleksa Omladinsko naselje na Paliću". Autori rada su: Petar Andrić d.i.a. Branislava Kiselički d.i.a. i Milan Marjanov d.i.s. U ovoj kategoriji izloženo je najviše radova. Prva nagrada u kategoriji je dodeljena za rad - "Urbanistički projekat grada budućnosti - Peking, Kina" a koji je izradio za potrebe naručioca Grada Pekinga, konzorcijum arhitektonskih biroa iz Kalifornije (SAD) i Beograda.

I pre dve godine, Zavod je dobio nagradu Salona za izloženi rad "Urbanističko-arhitektonska razrada projekta - vinarija Zvonko Bogdan na Paliću". Ovo je drugi put da žiri Salona daje prestižnu nagradu za objekat koji se takođe nalazi na Paliću i čijoj ce se revitalizaciji i izgradnji pristupiti uskoro.

Na predlog direktora Zavoda dr Dragana Trklje, Subotica je kandidovana za domaćina i organizatora sledećeg 23. Salona urbanizma.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search