Martonyi: Magyarország támogatja Szerbiát és a Vajdaságot

Kategorija: 
Izvor: 

A nemzeti ünnepeket együtt kell megünnepelnie a világ magyarságának – mondta Martonyi János magyar külügyminiszter, aki az 1848–49-es magyar forradalomra való megemlékezések kapcsán látogatott Szabadkára.

A vajdasági magyarság március 15-i központi ünnepségére érkezett Szabadkára Martonyi János magyar külügyminiszter. A rendezvény előtt rövid sajtótájékoztatót tartott a Magyar Házban, ahol Pásztor Istvánnal, a tartományi parlament elnökével találkozott.

„Nekünk mindig az volt a nagyon határozott véleményünk, hogy az ünnepeinket együtt kell megünnepelnünk, a világ magyarságának. Magyarországon, a szomszédos országokban, a Kárpát-medencében, nagy és kevésbé nagy magyar közösségeiben és a világ összmagyarságában át kell éreznünk mindig az ünnepet és az összetartozást” – hangsúlyozta Martonyi János.

A külügyminiszter elmondta, Magyarország kezdettől fogva a leghatározottabban támogatta Szerbia európai integrációs folyamatait. Több fontos mozzanatot lehetne említeni. „Most következik egy többéves tárgyalási folyamat, amiben Magyarország végig segíteni fog, egyébként ezt teszi most is, szakértőket küldünk, folyamatos kapcsolatban vagyunk. Külön létrehoztunk erre a Külügyminisztériumban egy csoportot Ódor Bálint vezetésével, akiknek az a dolguk, hogy végig figyelemmel kísérjék a csatlakozási folyamatot, és minden szakmai segítséget megadjanak.”

Martonyi János már többedik alkalommal járt Vajdaságban nemzeti ünnepünk alkalmából. Most is együtt ünnepel az itteni magyarsággal, de emellett tájékozódott az aktuális témákról is. „Tájékoztattam a miniszter urat azokról az eseményekről, amik az elmúlt hónapokban foglalkoztattak minket” – mondta Pásztor István, a tartományi parlament elnöke.

Martonyi János hozzátette, március 16-a is ünnep lesz, a demokráciáé, és minden ünnepen az a jó, ha mindenki ott van.

 

Custom Search