Készülnek a kelebiai templom vitrázsai

Kategorija: 
Izvor: 

Jelenleg a 2003-ban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László szemorvos ólomüveg ábrázolását építik be. Hagyományos technikával készítették a színes üvegeket.

Négy vitrázs készül a kelebiai templomban. Az alkotások a közelmúlt szentjeit, boldogjait ábrázolják. Bogner Mária Margit, II. János Pál Pápa, Batthyány-Strattmann László és Kaszap István nemrég még köztünk éltek. Életművük azonban olyan nyomot hagyott, hogy az egyház boldoggá avatta őket és a szentté avatásuk is folyamatban van. A kelebiai plébánia nekik kíván emléket állítani vitrázs formájában. Paskó Csaba plébános: „A fő gondolat az volt, hogy restauráljuk az ablakokat, de ha már restauráljuk, akkor bizonyos képeket is ábrázoljanak. Jött az ötlet, hogy ne a középkorba nyúljunk vissza, ami

A két első színesüveg-ábrázolás már elkészült. Batthyány-Strattmann László szemorvos vitrázsát, aki a szegények orvosaként vált ismertté a XX. század elején most építik be. Hagyományos techikával dolgoznak – mondja Mészáros Rudolf, vállalkozó. „Ez az egész munkafolyamat egy klasszikus ólomüveg elkészítése. Ólomprofiloknak az üvegösszefogása. Régi, hagyományos ólomüvegtechnika. A színes üvegeket megfestjük, kiégetjük a kályhában, utána pedig összefogjuk az ólomprofilokkal.”

A Szentek köztünk élnek sorozat vitrázsai családok adományaiból készülnek. A kelebiai plébánia további felajánlásokat vár, hogy a templom összes ablakát kidíszíthessék.

Custom Search