Ünnepi mise a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban

Kategorija: 

Ünnepi misét szolgáltatott Krisztus feltámadásának örömére a szabadkai Szent Teréz Székesegyház. A szentmisét Pénzes János megyéspüspök celebrálta. A templom zsúfolásig megtelt a kereszténység legnagyobb ünnepén. A megyéspüspök a hit szerepére hívta fel a figyelmet.

Krisztus feltámadását ünnepli ma a keresztény egyház. Ennek örömére gyűltek össze a hívek a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban. A misét a szabadkai megyéspüspök celebrálta. Pénzes János prédikációjában elmondta, a hit megtapasztalása gazdagabbá teszi az emberek életét, a megmagyarázhatatlan eseményeket azonban sokan a sorsnak vagy a szerencsének tudják be, és csak kevesen kötik Istenhez.

A tudatlanság és hazugság sötétsége a legrosszabb. Akik a sötétben tapogatóznak, nem tudják felismerni a valóságot – tette hozzá a megyéspüspök. „A kétség, a kétségbeesés, az ellenséges érzések és gyűlölet az embereket a gyötrődés vermébe veti. Az ember azt gondolja, hogy nincs ebből kiút. Elnyomja és lélegzetét is elveszi. Ez az igazi sötétség. Ez a gonoszság mélysége. Jézus azonban azért jött, hogy megvilágosítsa az embert, szavai és feltámadása által.”

A szentmise közepén a hagyományos szentmisékhez hasonlóan a kenyér és a bor Krisztus testévé és vérévé válik. Ezzel az Egyház folytatja azt, amit Jézus a szenvedése előestéjén tett. Az áldozást követően a püspök megáldotta a híveket. „Isten, aki egyszülött fiának feltámadása által megadta nektek a megváltást és az Istengyermekség kegyelmét, örvendeztessen meg titeket áldásával. Amen!”

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az első keresztény gyülekezetek is azért jöttek létre, hogy Jézus feltámadásáért hálát mondjanak.

Custom Search