Potrebna jača podrška ranom razvoju dece

Čet, 15.05.2014 - 00:11 -- nikola.tumbas

Povodom Svetskog dana porodice, Građanske inicijative, Edukativni centar Roma iz Subotice, udruženje Romani Cikna iz Kuševca i Dečiji centar Mali princ iz Beograda žele da ukažu na značaj ranog razvoja dece, od koga u velikoj meri zavise ne samo dalja postignuća deteta u toku školovanja, već i celokupna dalja socijalizacija. Zbog toga je neophodno uvođenje sistemskih aktivnosti u okviru rada sa decom najraniranijeg uzrasta, a narocito sa onom iz siromašnih i marginalizovanih grupa koja se često bore sa predrasudama, stereotipima i diskriminacijom. Pored rada sa decom u najranijem dobu, veoma je važno obezbediti aktivnosti podrške njihovim roditeljima.                  

Institucije u Srbiji još uvek ne pridaju dovoljan značaj ranom razvoju, pa u tom smislu nemaju ni izgrađene kapacitete koji bi obezbedili adekvatnu i sistemsku podršku deci i njihovim roditeljima. Nedostatak ovakvih usluga posebno pogađa romsku decu koja su izložena višestrukoj diskriminaciji i teškim uslovima života. Zato je u okviru pilot projekta „Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece“ pokrenuto razvijanje modela - Centara za rani rani razvoj romske dece koji kroz direktnu podršku i aktivnosti, u kojima se osnažuje 90 mladih majki iz Subotice, Kruševca i Beograda. Projektnim aktivnostima istovremeno se obezbeđuje jačanje njihovih roditeljskih kompetencija kroz edukaciju o značaju ranog razvoja, ali i prostor koji je stimuliran za pravilan rast i razvoj romske dece.

Rezultati realizovanih aktivnosti tokom dosadašnjih 18 meseci projekta pokazuju da je pristup u obezbeđivanju podrške deci i njihovim roditeljima baziran na lokalnoj intersektorskoj saradnji (obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, civilni sektor) veoma efikasan. Sa druge strane, kako postojeća legislativa u Srbiji prepoznaje organizacije civilnog društva kao ravnopravne pružaoce usluga u zajednici, ovako ustanovljeni modeli imaju dobru osnovu za kasniju održivost. Saradnja institucija sistema i OCD na lokalnom nivou kroz integrativni oblik zaštite korisnika  i korisnica dodatno pozitivno utiče na izgradnju odnosa poverenja, a time i na kvalitet njihovih međusobnih odnosa.

Imajući sve ovo u vidu, potrebno je da se svi akteri u društvu informišu i jačaju svoje kapacitete u pravcu prepoznavanja značaja teme ranog razvoja dece, jer će na taj način uspešnije uticati na kreiranje i implementaciju politika na lokalnom nivou. Ove politike će predstavljati podsticajni okvir za sprovođenje aktivnosti koje se direktno ili indirektno tiču ranog razvoja dece u bilo kojoj lokalnoj zajedniici.

Pilot projekat „Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece“ sprovode Građanske inicijative, Edukativni centar Roma iz Subotice, udruženje „Romani cikna“ iz Kruševca i Dečiji centar „Mali princ“ iz Beograda. Projekat podržava Bernard van Lir fondacija iz Holandije,i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva".

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search