Saopštenje za javnost povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na preminule od Side

Kategorija: 
Izvor: 

Kao i svake godine tako i ove u celom svetu  18. maja  biće obeležen Candlelight Memorial Day  -  Svetski dan sećanja na preminule od Side.
Candlelight Memorial Day  se obeležava 31. put u svetu, 11. put u našoj zemlji, a 6. put u Subotici, pod nacionalnim sloganom „Da ne odustanemo“ ( svetski slogan: „Let’s keep the light on HIV“).
Tim povodom u celoj Srbiji, u većim gradovima na glavnim trgovima i ulicama istog dana biće organizovano zajedničko obeležavanje ovog dana od strane organizacija  civilnog društva  i vladinih institucija i ustanova koje učestvuju u davanju nacionalnog odgovora na Hiv epidemiju.
Udruženje “Stav+”  na gradskom trgu  u Subotici  (na šetalištu između Plave  fontane i svečanog ulaza u Gradsku kuću)  ove godine po 6. put organizuje  kampanju  povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na preminule od Side.
Kampanja će se organizovati 18. maja (nedelja) sa početkom u 19h, koja će se sastojati od

  Povorke solidarnosti i podrške (od Jadrana do Plave fontane 19.00h)
  Razvijanja mašne, postavljanja lampiona i ispisivanja poruka podrške (šetališe između Plave fontane i svečanog ulaza u Gradsku kuću 19.30)
  Puštanja helijumskih balona (Plava fontana 20.00h)
  Paljenja lampiona (šetališe između Plave fontane i svečanog ulaza u Gradsku kuću 20.30h)

PROPRATNI PROGRAM
  Kviz znanja
  Anketiranje prolaznika
  Podela informativno-edukativnog materijala
  Ispisivanje stavovima o važnosti ljudskih prava i jednakosti na panou
U slučaju lošeg vremena kampanja će se održati u Atrijumu hotela Galleria.
Ovogodišnja kampanja koju organizujemo protiče u znaku zabrinutosti za održivost svih programa koji se tiču podrške i pomoći za osobe koje žive sa Hiv/Sidom u Srbiji.

Sve aktivnosti koje su finansirane od stane od Globalnog fonda za borbu protiv AIDS -a, tuberkuloze i malarije do 30. juna 2014. godine dovode se u pitanje nakon prestanka finansiranja od strane inostranog donatora.
Ovim putem apelujemo na donosioce odluka da u skladu sa potpisanima Deklaracijama  i Konvencijama vezanim za Hiv/Sidu preuzmu data obavezu koju je Srbija činom potpisivanja ovih dokumenata preuzela na sebe.
Medije I sve ljude dobre volje pozivamo da nam daju punu podršku u nastavku pružanja programa koji su razvijeni u okviru pomoći I podrške za osobe koje žive sa Hiv/Sidom u Srbiji. O vi program su sastavni deo prevencije Hiv-a u našoj zemlji i prestanak istih bi u značajoj meri pogoršalo trenutnu situaciju.

Učenici kampanje u Subotici su: Zavod za javno zdravlje Subotica, Centar za socijalni rad Subotica, Crveni krst Subotica, Udruženje “Stav+”, UG VIFO, Kancelarija za mlade grada Subotica.
Kampanju su finansijski podržali: Grad Subotica, Globalni fond za decu iz Vašingtona, UNAIDS Srbija  i UG Crvena Linija Novi Sad.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.
Lokalni koordinator CLMD 2014: Dejan Hornik
024 547 444, 063 8 409 176, [email protected]

U Subotici, 15. maja 2014.
S poštovanjem,
Boris Kovačić, predsednik Udruženja

Tagovi: 
Custom Search