Suradnja Obiteljske stranke i Hrvatske nezavisne liste

Kategorija: 

PRIOPĆENJE: SURADNJA OBITELJSKE STRANKE I HRVATSKE NEZAVISNE LISTE

Izaslansvo Obiteljske stranke Mate Knezović, predsjednik gradske organizacije Zagreba Zlatko Gregov i prof Stipo Pilić bili su u posjetu udruzi Hrvatska nezavisna lista i mjesečnik Hrvatske novine.

Predstavnici Obiteljske stranke, informirali su se o radu Udruge Hrvatska nezavisna lista, mjesečnika Hrvatske novine kao i položaju hrvatske manjine u Vojvodini i Republici Srbiji. Dogovorena je suradnja u oblastima informiranja, zaštite identiteta i očuvanja kulturne baštine Hrvata u Srbiji, kao i provođenja međudržavnog sporazuma između Repubika Srbije i Republike Hrvatske o recipročnoj zaštiti manjina.

Obiteljska stranka, će unarednom periodu davati svaku vrstu potpore u radu udrugi Hrvatska nezavisna lista i mjesečniku Hrvatske novine i angažirati će se na dosljednoj provedbi zajamčeni prava predviđenim međudržavnim sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti manjina.

Gosti iz Zagreba su tijekom posjeta posjetili Franjevačku crkvu sv. Mihovila u Subotici i HKC’’Bunjevačko kolo’’.

 Iz tiske je izišao i deseti broj mjesečnika Hrvatske novine bez potpore hrvatskih institucija u Srbiji, a u pripremi je i jedanaesti broj. U isto vrijeme Hrvatsko nacionalno vijeće koje daje finsijsku potporu medijima na hrvatskom pokazala da nema isti odnos spram pomenutog mjesečnika, a i jedini je mediji na hrvatskom kojeg nisu stavili na svoj portal. Hrvatsko nacionalno vijeće je pokazalo da projekte udruge Hrvatska nezavisna ne ocjenjuje na isti način spram većine udruga sa hrvatskom nacionalnom odrednicom.

Pozivamo sve iz hrvatske zajednice na zajedničku promidžbu radi upisa u poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine. Upis u poseban popis birača za hrvatsku nacionalnu manjinu je preduvjet da bi se izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće održali po neposrednom sustavu. Nadamo se da od svih izbora koji će se održati za izbore za nacionalna vijeća, da ono za izbor novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeće neće biti jedino po elektorskom sustavu. Molimo one pripadnike hrvatske zajednice koji se nisu upisali u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine da to urade jer na taj način stječu pravo da na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća da budu birani i da glasuju. Upisati se možete općinskim i gradskim uredima. Nakon upisa u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine, ured vam je dužan poslati rješenje o upisu u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine. Predlažemo da se organiziraju predavanja i predstavljanje  izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim vijećima po kojem će se održati izbori za nove vijećnike Hrvatskog nacionalnog vijeća.

 

U Subotici 24. lipnja 2014.

Predsjednik Hrvatske nezavisne lista

Zlatko Ifković

 

 

Custom Search