Vili bácsi kincsei

Kategorija: 
Izvor: 

Száznyolcvan fényképezőgép, háromezer kötet, ezerháromszáz darab papírpénz – mindez a szabadkai Kenderesi Vilmos tulajdona. A szabadkai férfi szenvedélyes gyűjtő. A felsoroltak mellett pénzérméket, dísztányérokat, jelvényeket és söröskorsókat is gyűjt.

A II. világháború idején gyártott német Sida Mini fényképezőgépet mutatja Kenderesi Vilmos. Az 59 éves szabadkai férfi negyven éve fotózik, azóta gyűjti a gépeket. Több mint száznyolcvan fényképezőgépet gyűjtött össze a világ minden tájáról.

A legértékesebb darabja több mint száz éves. Az optikát a müncheni Rodenstock cég készítette, az állvány pedig a drezdai Ica üzem gyártmánya. „A korát egy 110-115 évesre vélem, ahogy olvastam utána a szakirodalomban. Ezt a gépet a Sánta úrtól örököltem, mivel én ápoltam a Sánta fényképészmestert, egy egész műtermet örököltem” – mesélte Kenderesi Vilmos.

Vili bácsi nemcsak fényképezni, olvasni is szeret. Gyerekkorában szerette meg az irodalmat, megesett, hogy amikor dolgozni járt könyvet kapott fizetségül az egyik ismerősétől. „Béla bácsi nagyon szerette a történelmet, a politikát. Ezt a szeretetét talán rám is ruházta, ugyanis kétezernyolcszáz ilyen témájú kötetem van. Fotózásról legalább száz könyvem van, meg talán kétszáz verseskötetem.”

Kenderesi Vilmos a könyvek és a fényképezőgépek mellett söröskorsókat, dísztányérokat és régi pénzeket is gyűjt. Nem tudja pontosan hány érméje van, papírpénzből mintegy ezerháromszáz darabos a gyűjteménye. A legrégebbiek az 1848/49-es szabadságharc alatt kiadott Kossuth-bankók.

Custom Search