Egy másik Magyarországról kaptak képet a palicsi filmszemle látogatói

Kategorija: 
Izvor: 

Milyen Magyarország vidéki arca? Ezt boncolgatja Nagy Dénes dokumentumfilmje, a Másik Magyarország. Rendhagyó módon tegnap este nem játékfilmet láthatott a közönség a Palicsi Filmfesztiválon az új magyar alkotások válogatásában.

A falvak elhagyatottságáról, a falusiak kilátástalan életéről és a mélyszegénységről szól a Másik Magyarország című dokumentumfilm. Az operatőr, Dobos Tamás maga is ebben a fejletlen, falusi környezetben nőtt fel, tudja, milyen sivár egyes magyarországi régiók valósága. „Az érzem, hogy ők viszont nem ennyire súlyosan élik meg ezt az egész ottlétet. Ebből volt is egy kis konfliktus, hogy szerintük nem a valóságot adtuk vissza, és nagyon sokak szerint meg igenis ez a valóság. Szerintünk is ez a valóság.”

A film Bukta Imre vidéken élő képzőművész életébe és műveibe is betekint. A falvakat az elnéptelenedés, a kihalás veszélyezteti – erre is fel akarják hívni a figyelmet az alkotók. „Nagyon sok ilyen régió van most Magyarországon, ahol ugyanezt a filmet le lehetne forgatni, és ez nagyon szörnyű, és nagyon-nagyon szomorú vagyok emiatt. Remélem, hogy ez azért valakihez odajut, vagy valaki ezt egyszer megérzi, akinek meg kell, hogy érezze” – nyilatkozta Dobos Tamás.

Az őszinteség volt a cél – mondja az operatőr. A film előkészítése körülbelül egy évig tartott, a forgatás pedig fél évig. A falusiak lépésről-lépésre nyíltak meg az alkotóknak és engedtek betekintést az életükbe.

Custom Search