Véget ért a Palicsi Filmfesztivál

Kategorija: 

A Téli álom című török-francia-német filmmel ért véget pénteken este a 21. Palicsi Filmfesztivál. A vetítés előtt átadták a rendezvény díjait. Az Arany Tornyot az orosz Leviathan című film forgatókönyvírója vette át.

A Palicsi Filmfesztivál Arany Tornyát a Leviathan című orosz filmnek adták, a díjat Oleg Negin forgatókönyvíró vette át. A közönségnek azt mondta, köszöni Szerbiának az elismerést. „Köszönöm, Szerbia. Ez váratlanul ért. Nem találok szavakat.” Gratulált azoknak az ukrán filmkészítőknek, akiket a kritikusok a The Tribe című filmért díjaztak a Párhuzamok és ütközések programban. Szerinte ezen a filmfesztiválon Szerbia egyesítette Oroszországot és Ukrajnát, és erre csak a művészet képes.

A Palicsi Torony díjat a legjobb rendezésért Dietrich Brüggemann kapta a Kreuzweg, azaz a Kálvária című munkájáért. A német rendező már negyedszer járt Palicson, mostanra barátokat szerzett itt, és ígéri, később is visszatér.  „Köszönöm a fesztivál szervezőinek, Nikinek, Petarnak és Dejannak, sok embert és nevet sorolhatnék, nagyon köszönöm nekik, hogy már negyedszer itt lehetek.”

A különdíjat a svéd Force majeure, azaz a Vis Major, vagyis a Turista című filmnek ítélte a nemzetközi zsűri.

A Párhuzamok és ütközések programban az ukrán film mellett díjat kapott a Free Range című észt alkotás is. Seyfi Teoman-díjat kapott legjobb első filmes rendezőként a szerb Ivan Ikić a Barbárok című művéért. Ennek az alkotásnak a Palicsi Filmfesztiválon volt a szerbiai premierje.

Custom Search