Palicson már a kora délutáni órákban gyülekeztek az emberek

Kategorija: 
Izvor: 

Már kora délután gyülekeztek az emberek a tóparti sétányon, ahol kézműves, kirakodóvásár és különböző szórakozási lehetőségek közül válogathattak az látogatók. A Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi központi rendezvénye Palicson vidám hangulatban kezdődött.

„Szent István-napja, az országalapító királyunk ünnepe, ez az egyik legnagyobb ünnep a magyarság körében” – mondta Csiszár Zoltán.

Vidám hangulatban érkeztek a látogatók Palicsra, a Szent István-napi ünnepségre. Már kora délután sokan gyülekeztek a sétányon. A kirakodóvásárban ínyencségeket kóstolhattak és kézműves tárgyak közül válogathattak az emberek. Kürtős kalács illata járta be a levegőt, sültek a húsok, a nagy kondérokban pedig birkapörkölt is készült.

A rendezvényre Vajdaság egész területéről érkeznek magyarok, a legtöbben szervezett autóbuszokkal. Ez a nap a vajdasági magyarok életében az összetartozást jelképezi. Pesti János: „Azt jelenti, hogy valahova Vajdaság is tartozik, mert Szent István az mindnyájunké volt.” „Minden évben eljövünk, fontos ez a magyarságunknak, fontos hogy megtanítsuk ezt az unokánknak is ” – magyarázta Virág Rózsa

Legtöbben az esti programokra kíváncsiak. A kenyéráldásra és az ünnepi beszédekre. Csévári Mária: „Most kaptuk meg az állampolgárságot, és megtisztelve érezzük magunkat, szerintem nagyon szép ünnep, és azért is jöttünk, hogy megnézzük.” Az esti fellépésekre készülve a színpadon már hangoltak a zenészek.
A nap folyamán több ezres tömegre lehet számítani. Gazdag programmal várják az érdeklődőket Palicsra. Fellép majd a Szabadkai Fúvószenekar, a szabadkai Talentum Egyesület és a bácsfeketehegyi Csalogány Tamburazenekar. Ezután következnek az ünnepi beszédek, majd a Night Cruisers Band koncertjén bulizhatnak a látogatók.

A Pannon Televízió és Rádió  élőben közvetíti a teljes programot 19 óra 15 perctől.

Custom Search