Törvénymódosítást szeretnének Tijana Jurić szülei

Kategorija: 
Izvor: 

A meggyilkolt szabadkai lány édesapja, Igor Jurić maga kezdeményezte a törvény módosítását. Amennyiben nem sikerül a parlament elé vinni, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek.

30 ezer aláírásra lenne szükségük, és már most mintegy 1600 önkéntes jelentkezett, hogy segítene az aláírások összegyűjtésében.
Szerbiában évente mintegy 200 kiskorú tűnik el – mondják a rendőrök. Idén 137 kiskorú eltűnését jelentették be a rendőrségen. Ebből 125-en előkerültek. Minden negyedik eltűnt személy 14 éven aluli gyermek. Tijana Jurić esete országos figyelmet kapott.

Józsa László, ügyvéd: „Ebben a katasztrófában, amiben ők részesültek ez nyilvánvalóan gondolkodásra ösztökéli őket, hogy mit lehetne tenni. Mindemellett én úgy gondolom, hogy az eltűnt személyek keresésének rendőrségi kezdeményezése nehezen szabályozható.”

A jelenlegi törvények szerint az eltűnt személy bejelentésének időpontjától eltelt 48 óra után intézkedik a rendőrség. Ezt szeretné megváltoztatni a gyászoló édesapa. „Amit mi szeretnénk az egyszerűen annak a törvénynek a módosítása, amely a kiskorúakra vonatkozik, tehát hogy ilyen esetekben a rendőrség minden erejével akcióba lépjen és hogy az állam is rögtön reagáljon, hogy ha kiskorú gyermek eltűnéséről van szó” – mondta Igor Jurić.

A rendőrök tapasztalatai alapján a legtöbb esetben csak tinédzserek lázadásáról van szó. Napok, hetek múlva önként hazamennek. A Tijana ügyéhez hasonló bűncselekmények kirívóan ritkák. „A szabályozás méltánytalan azokban az esetekben, amikor tényleg komoly probléma okozza az eltűnést, és ez már az első perctől kezdve így van. Azok, akik a hatósági eljárást vezetik nem tudják átlátni azt, hogy a helyzet az első perctől kezdve komoly, vagy pedig csak később válik azzá” – magyarázta Józsa László.

Igor Jurić, a meggyilkolt Tijana édesapja a parlament elé szeretné terjeszteni a kezdeményezését. Amennyiben sikertelenül járnak, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek. 30 ezer aláírásra lenne szükség ahhoz, hogy legalább elindítsák a folyamatot. Már most mintegy 1600 önkéntes jelentkezett, akik segíteni szeretnének az aláírások összegyűjtésében.

Custom Search