Ünnepi VKT Szabadkán – kiosztották a díszpolgári címeket és a Pro Urbe-díjakat

Kategorija: 

Délelőtt ünnepi Városi Képviselő-testületi üléssel kezdődött a szabadkai Városnapok utolsó napja. Az ülésen Dudás Károly író, publicista és Milenko Kosanović karikaturista-illusztrátor kapta meg az idei szabadkai díszpolgári címet.

A fúvószenekar szokásos zenei kísérete mellett felhúzták a város lobogóját a Városháza főbejárata előtt. Az ünnepi ülésen a zászlót is felvonó Maglai Jenő polgármester és Ilija Maravić VKT-elnök mondtak alkalmi beszédet. Mindketten külön hangsúlyt fektettek arra, hogy beszámoljanak a Szabadka előtt álló feladatokról.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere: „Jól szervezett és kemény munka, valamint szakmai háttértudás nélkül nem lehetünk eredményesek. És bebizonyosodott, hogy a mellébeszélés időszaka teljesen lejárt.”

Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke: „Ma itt vannak velünk azok, akik megértik azt az igyekezetet, amellyel Szabadka a sikeresség jelképe kíván lenni. Az ő részüket ehhez már hozzátették.” A VKT-elnök ezzel jelezte, mennyire fontos a városnak a díszpolgári címek és a Pro Urbe-díjak átadása.

Idén Dudás Károly író, publicista és Milenko Kosanović karikaturista-illusztrátor váltak díszpolgárrá.
Dudás Károly író, publicista: „Máshol is elmondtam már, hogy kicsit talán elsiették ezt a díjat. Én úgy érzem, hogy még erőm teljében vagyok, és teszem a dolgomat.”

Milenko Kosanović karikaturista-illusztrátor: „Szabadka felismerte, hogy az én munkáim, amelyek eljutnak a nagyvilágba, Szabadka és egyben Szerbia fényét is emelik.”

A rövidesen 86 éves Kovács Tibor korábbi eredményes motorversenyző Pro Urbe-díjas lett. Még most is felül a motorkerékpárjára. „A motorral 1942 óta foglalkozom, és a mai napig is űzöm ezt a sportágat.”

Két, humán tudományokkal foglalkozó szakember, Nevenka Bašić Palković könyvtári szaktanácsadó és Branko Ćupurdija, etnológus-antropológus is Pro Urbe-díjat kapott.

Nevenka Bašić Palković könyvtári szaktanácsadó, kurátor: „Az én olvasatomban ez az elismerés Szabadka kultúrájának szól, és azoknak a szakmáknak, amelyek gyakran nem kapnak elég elismerést.”

Branko Ćupurdija etnológus-antropológus: „Ez ösztönzést jelent a további munkára. Folytatni kell a már megkezdett kutatásokat, és egyben új témákba is bele kell fogni.”

Az ülés végén, ahogyan az elején is, Tamara Marković énekelt gitárkísérlettel.

Custom Search