Predsednik republike donirao udžbenike na bunjevačkom govoru

Sre, 03.09.2014 - 11:29 -- nikola.tumbas
Marić i Ostojić o donaciji udžbenika na bunjevačkom jeziku
Marić i Ostojić o donaciji udžbenika na bunjevačkom jeziku

Savetnik predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, u ime predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića podelila je udžbenike za bunjevački govor, u OŠ  „Sonja Marinković“.

Na pitanje novinara da se objasni "lična donacija" savetnica je rekla - Lična donacija znači da je on od svojih para, ne kao predsednik Srbije, nego kao Tomislav Nikolić, građanin ove zemlje, donirao deci bunjevačku čitanku i gramatiku...

Ovi udžbenici su štampani na ćirilici, a razloge tome je pojasnila Suzana Kujundžić Ostojić davši odgovor na pitanje da li se u nastavku mogu očekivati udžbenici na latinici.

- Ovi udžbenici su jednim delom na latinici, počinju na ćirilici u prvom razredu i drugom do polovine, na dalje je sve latinici. Zašto je ovo? Zato što naša deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Nije metodički pisati deci na onom pismu koje još nisu savladali, naučili. Dakle od onog trenutka kad kreću u školu da uče latinicu, sve nastavne jednice su na latinici.

Suzana Kujundžić Ostojić se zahvalila predsedniku republike Tomislavu Nikoliću jer je održao obećanje, i na kraju dodala da je ovo za bunjevačku zajednicu veoma značajno jer zadnjih sto godina nisu imali udžbenika na svom jeziku.

U prilogu komplet zapis izjava za medije.

Dodatak 2014.08.09. - reakciju iz Hrvatske na dodelu udžebnika videti ovde

Custom Search