Itt van az ősz, itt van újra

Kategorija: 

Ma van a csillagászati ősz első napja. A naptár szerint csak ma érkezett meg az ősz, de az időjárás szinte egész nyáron ezt az évszakot jellemezte. A meteorológusok szerint továbbra is marad a mostanihoz hasonló idő. Esőre nem kell számítani a következő napokban.

A nyarat többnyire a csapadékos idő jellemezte. Az ősz viszont napsütéssel kezdődik. Sokan kihasználják a szép időt. Abban bíznak, hogy egyhamar még nem köszönt be a tél.

Ljiljana Poljanac: „Őszintén szólva nem szeretem a hideget. Ezért kihasználok minden napos pillanatot, és a szabadban töltöm a jó időt. A hidegebb időkre úgy készülök, mint mások. Remélem, hogy enyhe telünk lesz.”
Még egyesek azt remélik, nem lesz hideg tél, mások már a zord hidegre készülnek. Mirjana Jukić: „Úgy fest, hogy ideje megvennünk a csizmát és kabátot kell húznunk. Én így érzem.”

Van aki már a tüzelőt is bekészítette. Hajdú Erzsébet: „Bekészítettük. A fa össze van vágva, szépen gúlába van rakva, cserépkályhába fűtünk és tegnap már be is fűtöttünk.”

A mezőgazdasági termelők még a nyári csapadék következményeivel vannak elfoglalva, ami késlelteti őket a munkálatokban. A napraforgó nagy részét már betakarították, de a kukorica még a határban van. „A csőben egyik nap nedves, másik nap kiszárad, utána megint esik. Ez még sokszor meg fog ázni mielőtt górékba illetve tárolókba kerül. A penészedés is nagyon könnyen megindulhat” – magyarázta Kiss Árpád, a Szabadkai Parasztegyesület elnöke.

Az előrejelzések szerint kedvez majd az időjárás a gazdáknak. Számottevő csapadékra nem kell számítani az ősz első napjaiban. A következő napokban is marad a kellemes, őszi időjárás.

Custom Search