A mangalicáké Szabadka főtere

Kategorija: 
Izvor: 

Idén először szürke marha és bivalyhúsból előállított élelmiszer is kapható a mangalicafesztiválon. Az érdeklődők amellett hogy mangalicahúst vásárolhatnak, meg is tekinthetnek néhány malacot Szabadka főterén. A VI. Etno Food Expo – mangalicafesztivál vasárnap zárul.     

Mangalica ínyencségek széles kínálata várja a kóstolgatni vágyókat Szabadka főterén. A látogatók szívesen csipegetnek a finom falatokból. A mangalicahúsból készült pljeskavica iránt a legnagyobb az érdeklődés. A sonka, szalonna és kolbász vásárlásával viszont óvatosabbak az emberek. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl drágák a termékek.

„Drága. Ez nem munkásnak való. Van minden. A kínálat az rendben van, de nagyon drága. Ezt nem tudom, hogy ki bírja megvenni” – mondja Mészáros Antal.

Az eladók azonban nem panaszkodnak a forgalomra, habár abban egyetértenek, hogy többen vásárolnának, ha olcsóbban árulnák termékeiket. A mangalicatenyésztés azonban körülményes, ezért nem engedhetnek az árakból.

Halasi Tímea: „Sokkal tovább kell hizlalni, meg válogatós. Viszont ennek köszönhető, hogy a mangalica sokkal egészségesebb.”

Egyre inkább teret hódít a mangalicatenyésztés a Vajdaságban. Sokan azonban még nem ismerik a sertésfaj tulajdonságait. Ezen szerettek volna változtatni a szervezők.

„Rengeteg nép kijött. És most tényleg hoztunk olyan új dolgokat, és egészséges dolgokat, amik még nem voltak. Jött egy úr, aki a szürke marha és bivalyból készült termékeket dolgozza fel, ami még nálunk nem volt és nincs. Szeretnénk az emberekkel megismertetni az egészséges táplálkozást, és hogy mivel rendelkezik Vajdaság” – mondta el Gulyás Oldal Péter, a Vajdasági Mangalica Egyesület elnöke.

A mangalicafesztivált Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes nyitotta meg. Elmondta: fontos a vajdasági kultúrát terjesztő találkozások megszervezése, amibe beletartozik az itteni gasztronómia is. „Ilyen szempontból is nagyon fontos ez a rendezvény, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra és a méltán híres vajdasági gasztronómiára, ami a turisztikai kínálat egyik nagyon fontos része.”

A hatodik mangalicafesztivál szervezői az egészséges és finom ételek mellett a jó hangulatról is gondoskodnak. A rendezvény keretében szombaton este bált szerveznek Ludason.

Custom Search