Ingyenes egészségügyi vizsgálatot tartottak az idősek világnapján

Kategorija: 
Izvor: 

Ingyenes vércukorszint-, koleszterin-és vérnyomásmérés várta az időseket Szabadka főterén. Az idősek világnapján a 65 év felettiek leellenőrizhették egészségi állapotukat, valamint bővebb információkat szerezhettek a házi ápolásról. A sportolni vágyók sem unatkoztak.

Hosszú sor állt az egészségügyi standok előtt. Legtöbben a vércukorszintjükre és a vérnyomásukra voltak kíváncsiak. Ürge Irén: „A cukrom nagyon alacsony volt, tehát 2 alatt és én kómában voltam. Most nem a magas vércukor, hanem az alacsony vércukor miatt jöttem. Ezért jöttem, ezt ellenőrizni és a vérnyomást, normális.” Többen érkeztek elővigyázatosságból, hogy még időben megelőzze a komoly bajt. Idős korban ugyanis nem árt a gyakori ellenőrzés.

Szabadkán több, mint 24 ezer 65 évnél idősebb ember él. Ebben az életszakaszban szükség van a segítségre. A tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran azért nem igényelnek gondoskodást, mert nem tudják milyen eszközök állnak rendelkezésükre. Ric Gábor, a szabadkai Caritas koordinátora: „Mi ezt azért csináljuk, hogy az idős emberek eljöhessenek, és informálhassák magukat az összes olyan szolgáltatásról, az összes olyan segítségről, amit itt Szabadkán igénybe vehetnek.”

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, a városban jól működő intézményekben segítik az időseket. Fontosnak tartja, hogy a koros személyek ne maradjanak törődés nélkül. „Sajnos az utóbbi évtizedekben az idősebb polgáraink helyzete egyre súlyosabb. Azt gondolom, ez is egy olyan nap amikor felhívjuk a közvélemény, a közösség figyelmét arra, hogy az idősebb polgártársaink komolyabb odafigyelést, komolyabb figyelmet érdemelnek.”

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ezen a napon a szabadkai idősek néhány sportággal is megismerkedhettek. Kipróbálhatták a lengőtekét, sakkozhattak és betekintést nyerhettek a taj chi elnevezésű mozgásművészetbe is.

Custom Search