Ljubiša Samardžić - jedna iskrena priča

Sre, 08.10.2014 - 21:29 -- nikola.tumbas

U Art bioskopu Lifka čeras je gostovao Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenskog filma I televizije. Pre susreta sa glumcem, rediteljem, producentom, posetioci su pogledali dokumentarni film "Zahvalnost", u kojem se Ljubiša na sebi svosjtven način zahvalio svima koji su mu omogući da stvori svoju raskošnu karijeru. Razgovor sa rediteljem vodila je glumica Jelena Rašković, a slušaoci su bili hipnotisani pričom gosta, koji ih je vodio kroz njegov ad hok  život.

Na pitanje da li je propustio da uradi nešto što je želeo da uradi, a nije, Samardžić je rekao:

- Hmm, teško pitanje. I dalje maštam, razmišljam i sanjam i pitam se zašto nisam uspeo da razvijem i realizujem jedan od najlepših romana Ive AndrićaTravničku hroniku.

Tu divnu, raskošnu, nesvakidapnju tišinu čaršije, muslimansko, srpsko, hrvatsku i jevrejsku narušava pobednik, Napoleon 1807. godine i šalje svog konzula da njuši, špijunira, odvaja i narušava slobodu ljudi na tom trusnom tlu. Ne lezi vraže, Austrijanci šalju svoje čauše da kontrolišu  Francuze, a ubrzo i Rusi šalju svog špijuna… Nema mira u tom životnom haosu. I posle, eto, dvesta godina, život nam se  ponavlja. Mile Beogradom čauši, ucenjuju, uslovljavaju te, "ovaj paragraf da se ispuni", a mi i dalje gledamo kako nam raznose krov nad glavom. Nikako da ispravimo točak istorije.

Nema nam života bez suživota sa drugima… Civilizacije i velike moćne zemlje dele nam i nadalje packe s kim ćemo i kako ćemo…

I zato sam sa velikim poštovanjem došao večeras kod vas. Došao sam zato što smatram ovaj grad civilizacijskim i kulturnim centrom. Drugo, zato što je tu Lifka, tvorac prvog bioskopa na ovim prostorima. I treće, što mislim da su multikulturalnost i civilzacija neraskidiv deo svake sudbine.

I verujte mi - nije bitno ko je ko, koje vere, koje nacije, već kakav je čovek.

Uzmite Sveto pismo i pročitajte.

Od iskona, pa do danas - čovek je pokretač i dobra I zla..

Custom Search