Saopštenje povodom Dana oslobođenja grada

Kategorija: 

Komunisti Srbije                                                                       Društvo za istinu

Gradski komitet                                                                        o NOB i Jugoslaviji

Subotica                                                                                   Gradski odbor Subotica

 

 

                                                            Svim sredstvima javnog informisanja

 

U petak 10. oktobra 2014. godine mi u Subotici obeležavamo 70 godina od oslobođenja Subotice od fašizma. Što nam je došao taj dan Slobode, zasluga je zajedničke herojske borbe Subotičkog partizanskog odreda pod komandom Jovana Mikića Spartaka i jedinica Crvene armije.

Na dan oslobođenja Subotice od fašizma moramo dostojanstveno i sa pietetom da odamo poštu svima 7100 žrtava te borbe za slobodu koje su pale na ratištima širom Jugoslavije i u koncentracionim logorima širom Evrope. Subotica je u II svetskom ratu doživela holokaust, jer je 4000 pripadnika jevrejske zajednice odvedeno na gubilišta i stratišta za uništavanje ljudi. Ovaj dan oslobođenja od fašizma upozorava sve nas u Subotici da smo, ne samo ovaj dan nego sve dane u godini, stalno dužni tim žrtvama Narodno-oslobodilačke borbe, da se za slobodu iznova moramo boriti. Ovo dokazuje i sadašnje stanje u Subotici, u kojoj živimo lošije nego pre 20–30 godina, u kojoj mnogi Subotičani nisu slobodni jer nemaju pravo na rad. Subotica se do 1988. godine izgrađivala i razvijala, počela da biva grad za ljude, da bi u kontrarevoluciji razbijanja Jugoslavije bila unazađena za 50 godina. Danas političke i nacionalne elite žele da nas prisile da živimo po konceptu jedni pored drugih, a ne zajedno To je suprotno biću Subotice i dugoročno nije održivo. U društvenom životu grada vlada politika sile, bez dijaloga, guši se rad NVO, na zahteve i proteste obespravljenih niko ne haje, građanin je na margini  uticaja, na horizontu nema perspektive niti demokratije . Rad pravosudnih organa je katastrofalan, bez izgleda da ovakvi kakvi su mogu da doprinesu vladavini prava.

Svakodnevno moramo podsećati mlade, u procesu obrazovanja i vaspitanja na to kako je osvajana sloboda na sam dan 10. oktobra 1944.  godine i pre. Antifašizam se ne sme istiskivati iz škola, u udžbenicima istorije mora da "stanuju" istina i činjenice utvrđene na naučnoj osnovi, a ne da se prekraja istorija. Antifašizam nije politička kategorija, nego civilizacijska tekovina, neophodna građanska potreba da se spreči dalji razvoj i jačanje raznih oblika neofašizma. U prilog toj potrebi navodimo tekst partizanske zakletve od 19.08.1941. godine:

"Mi, narodni partizani Jugoslavije, latili smo se oružja za nemilosrdnu borbu protiv krvoločnih neprijatelja koji porobiše našu zemlju i istrebljuju naše narode. U ime slobode i pravde našeg naroda zaklinjemo se da ćemo disciplinirano, uporno i neustrašivo, ne štedeći svoju krv i živote, voditi borbu do potpunog uništenja fašističkog osvajača i svih narodnih izdajnika."

Danas su zakletve dužnosnika  u vladi, poslanika, odbornika, gradonačelnika, sudija i drugih na vlasti drugačije jer je drugo vreme, ali mi samo tražimo da se oni dosledno, pošteno i ljudski zalažu za ostvarivanje svojih zakletvi kao što su to činili jugoslovenski partizani.

Građanima Subotice čestitamo Dan oslobođenja od fašizma sa željom da budemo ponosni na ovaj dan. Naša udruženja građana učestvovaće na svim manifestacijama povodom  Dana oslobođenja od fašizma, uz napomenu da će jedna delegacija Komunista Subotice položiti lovorov venac na spomen-ploču u predvorju Gradske kuće koja podseća da je na III spratu ove divne građevine početkom 1940-ih godina bio politički zatvor.

 

S poštovanjem,

 

Subotica, 8. oktobar 2014. godine                                    Za Komuniste Subotice i

                                                                            Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji

                                                                                            Olajoš Nađ Mikloš

Custom Search