Folytatódik a szabadkai Zsinagóga épületének felújítása

Kategorija: 
Izvor: 

A szabadkai Zsinagógát különösen jelentős örökségnek tekinti az Europa Nostra polgári mozgalom. Ezért az Európai Beruházási Bankkal és az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával együtt támogatják az épület helyreállítását.

Nem pénzt ajánlanak, hanem egyfajta szakmai segítséget és felvilágosítást. A külföldi látogatók azonban a szabadkaiak tanácsát is kikérték a Zsinagóga restaurálásához hasonló komplex munka elvégzéséről. Az épület külső részét jövő év végéig, a belső teret pedig 2016 szeptemberéig újíthatják fel – nyilatkozta a projekten dolgozó munkacsoport vezetője, Nagy Kiserős Melinda.

Európai jelentőségű épület a szabadkai Zsinagóga. Az Europa Nostra polgári mozgalom szakmai segítséget és együttműködést kínált fel annak helyrehozásához.

Irina Subotić, alelnök, Europa Nostra: „Ebben az évben Szabadka egy jelentős és kiváltságos helyet kapott a hét legveszélyeztetettebb európai kulturális műemlék listáján. Amikor azt mondom, legveszélyeztetettebb, nem arra gondolok, hogy rossz állapotban van, hanem arra, hogy különösen jelentős szerepe van Európában.”

Pénzt nem kínálnak, a rendezett projekt- és költségvetési tervezetek megléte azonban hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja is beszálljon a kezdeményezésbe. November 1-jére elkészülhet a teljes felmérési tanulmány és a költségvetési tervezet, azután már konkrét lépésekről is tárgyalnak a felek.

„Felvetettem az ötletet, hogy a Zsinagóga bal oldalán lévő helyen, amely most használaton kívül van, egy iskolát építhetnénk a kézimunka, a restaurálás művészetének tanulására és gyakorlására. Szerbiának és Szabadkának rengeteg épülete van, amelyeket fel kell újítani, tehát szükség van ezekre a készségekre” – mondta el Richard Deeley, az Európai Beruházási Bank munkatársa.

Az iskolát nemcsak a szerbiaiak számára alapítanák, hanem a régióban élő diákoknak és hallgatóknak is, akik itt tanulnák a restaurátori munkát. A Zsinagóga felújítása folyamatosan zajlik. A helyreállított nyugati homlokzatot szeptemberben adták át. „Amit most csinálunk, az a déli homlokzatnak a felújítása, ugyanis a közbeszerzést lefolytattuk, kiválasztottuk a kivitelezőt, ez egy belgrádi cég, és valamikor 1-2 héten belül várjuk azt is, hogy elkezdik a munkálatokat” – ismertette Nagy Kiserős Melinda, a Zsinagóga felújításával foglalkozó munkacsoport vezetője.

Hátramaradt még a déli és az északi szárny, valamint a belső tér. A Magyar Nemzeti Tanács februárban folytatott tárgyalásokat a magyar kormánnyal, amely mintegy 330 ezer eurót szán a kupola, a belső szárnyak és az emelet felújítására. „A magyar kormány által megígért, azután tettekre váltott pénzeszközöket már átutalta az MNT számlájára. Most arra várunk, hogy mi is megkezdhessük a munkát, harmadik szereplőként, a zsinagóga felújításában” – nyilatkozta Szűcs Balázs, általános jogi ügyek tanácsosa, MNT.

Ez 2016 szeptemberére válhat valóra. A vallási jellege mellet turisztikai, valamint kulturális tartalmakkal töltenék meg az épületet.

Custom Search