Tovább drágul a gáz az év végéig

Kategorija: 
Izvor: 

Jelenleg 48 dinár a gáz köbméterenkénti ára Szabadkán. Ez az érték november 15-étől várhatóan még 2-3 százalékot emelkedik. Az energetikai ügynökség tegnap jelentette be drágítási szándékát.    

Az emberek többsége nem tudja fizetni a gázt, ezért más tüzelőanyagot is beszereznek, hogy olcsóbban átvészeljék a telet.

Molnár Áron: „Szerencsére mi szilárd anyagokkal fűtünk. Tehát fával és szénnel. Igazából van gázkazánunk is, de nem szoktuk használni pont az ár miatt. Minket úgy ér majd el az emelkedés, hogy az alap előfizetés fog majd drágulni.”

Sándor István csak egy szobát fűt. Télen így is több mint 5000 dinár a gázszámlája. „Nekem csak egy kályha van, szerencsére, és nem kell az egész lakást fűteni, úgyhogy csak egy szobát fűtök.”

Sokan felháborítónak tartják a drágítást. „Abszolút felháborítónak tartom, hogy ezek után még a gázszámlákat is megemelik. Tehát az áram és az egyéb kötelezettségek után nem tudom, hogyan gondolják, hogy ezt még fizetni tudja bárki” – mondja Herceg Nelli.

Az is felvetődött, hogy a borsos ár mellett még nem is lesz elegendő gáz a fűtési szezonban. Ettől azonban az illetékesek szerint nem kell tartani. „30 bár nyomással érkezik a gáz és 3 bárral távozik a vezetékeinken keresztül külföldre és a háztartásokba” – ismertette Vladimir Hrvatski, a Szabadkai Gázművek fejlesztőmérnöke.

Legutóbb októberben drágult a gáz. November közepétől újabb áremelkedésre kell számítani. „A harmadik drágulás, ami remélhetőleg az utolsó lesz idén, november 15-től kezdődik. Az erről szóló számlát a polgárok decemberben kapják meg. A drágulás mértéke 2 százaléktól 3,5 százalékig várható” – magyarázta Dragan Božinović, a Szabadkai Gázművek megbízott igazgatója.

Jelenleg 48 dinár a gáz köbméterenkénti ára Szabadkán. Az illetékesek szerint a Szerbiai Gázművek az olcsóbb szolgáltatók közé tartozik Európában. A lakosok véleménye szerint ez mégsem érződik igazán.

Custom Search