Solidarnost o kradji gasa i svemu ostalom

Kategorija: 

Još krajem 2013. godine grupa radnika iz "Agroseme-Panonije" AD Subotica prijavila je našem udruženju organizovanu i namernu krađu zemnog gasa u toj firmi. Ova protivzakonita radnja vršena je tokom više godina (po našoj proceni pet godina). Na osnovu dotadašnjih saznanja, UG SU "Solidarnost" podnelo je 24. marta 2014. godine Osnovnoj javnom tužilaštvu u  Subotici krivičnu prijavu ( na 10 stranica) za krađu gasa u ovoj firmi.
Po ovoj našoj krivičnoj prijavi do danas niko nije sudski procesuiran. Zbog nereagovanja i indiferentnosti nadležnih u Subotici, ne samo po ovoj krivičnoj prijavi već i za pljačkaške privatizacije u "Sever"-u, Azotari, Agrokombinatu, "IKOM"-u, naša je ocena da je rad i stanje u pravosuđu u Subotici katastrofalno. Borba protiv korupcije u Subotici još nije počela, a "kad će – ne zna se". Očigledno je da se određena krivična dela žele zataškati i da mi građani sve to zaboravimo.
Ni građani, ni mi u UG SU "Solidarnost", ne mirimo se sa ovakvim marifetlukom. Jer uništena je privreda, industrija Subotice, kao i nadogradnja: obrazovanje, zdravstvo, kultura, itd., biće i žila kucavica našeg života, našeg grada. Od odgovornih niko nije stradao, jedino su hiljade zaposlenih izbačene na ulicu i većina od njih je danas bez posla. I organi vlasti u Subotici su odgovorni za ovakvo stanje, iako ima zaključaka Skupštine grada o neophodnosti borbe protiv korupcije, iako je mesecima od vodećih ljudi u Srbiji najavljivana borba protiv korupcije, u Subotici se nije odmaklo od prazne retorike i ispraznih obećanja.
Zbog svega navedenog iznosimo primer očigledne krađe zemnog gasa u "Agroseme-Panoniji" jer je zasnovan na više dokaza i argumenata. Nakon nastanka određenog, većeg duga zbog neplaćanja potrošenog gasa, izlazi ekipa "Suboticagas"-a, blindira se merna stanica za gas i blokira brojač potrošnje gasa. Nakon ovoga, u dogovoru rukovodstava dveju firmi gas se i dalje troši, a ne plaća se potrošeno. Unapred se najavljuje dolazak ekipe iz "Suboticagas"-a za kontrolu potrošnje gasa, uvek se konstatuje isto stanje brojača potrošnje (pokazuje iste brojke). Ovde se radi o velikoj šteti jer je po procenama nelegalno potrošeno oko jedan milion m3 gasa i ostalo neplaćeno oko 65 miliona dinara.. Odgovornost odgovornih neka utvrde pravosudni organi, a mi smo u krivičnoj prijavi prezentovali da su na čelu "Agroseme-Panonije" bili Šarović Jovan, Blaško Stantić, neizvršni direktor Dragan Božinović, dok je u "Suboticagas"-u direktor bio Grgo Horvacki. UG SU "Solidarnost" postavlja pitanje Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici: šta je sa ovom i ostalim našim krivičnim prijavama?!
Inače, nećemo dugo da čekamo na odgovor nego ćemo sve preduzeti da Subotica krene u borbu protiv korupcije – putem kojim je išla Verica Barać. O radu pravosudnih organa u Subotici obavestićemo nadležne organe Komisije EU, dovesti do kraja planiranu protestnu šetnju poniženih, opljačkanih i osiromašenih građana Subotice. Zakoni u Srbiji ima da jednako važe za sve! Ko ne radi po njima, od izabranih državnih i lokalnih funkcionera, nije mu mesto gde je sada privremeno!
 
S poštovanjem,
 
Subotica, 22.10.2014. god.                                              UG SU "Solidarnost"
                                                                                               predsednik:
                                                                                          Vanja Dragojlović

Custom Search