Szabadkán négyezer-kétszázan kapnak szociális segélyt

Kategorija: 
Izvor: 

Aláírták a foglalkoztatásról szóló szerződést a szociális segély felhasználóival Szabadkán. A Szociális Munkaközpont, valamint a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat az első vállalatok, amelyek szerződtek erre Szerbiában.

Szabadkán mintegy 4.200 személy részesül szociális segélyben, közülük hétszázan munkára alkalmatlanok. A többiek azonban munkaképesek. Nekik ezentúl kötelességük lesz a rájuk bízott munkákat elvégezniük. Például a város takarítását, a zöld területek ápolását. A téli időszakban meg kell tisztítaniuk a kerékpárutakat, a buszmegállókat a hótól. Ha nem teszik, nem kapják tovább a segélyeket sem. Kizárólag az egészségeseket foglalkoztatják majd.

Egyelőre nincs meghatározva, hogy mennyit dolgoznak. Szükség esetén kérik fel őket a munkára. „A munkára ösztönzés nem büntetés, ahogy azt gyakran rossz szándékkal adják elő. A munka nem büntetés. Ez egy lehetőség, hogy az emberek azt mondhassák, hogy nem kapnak segélyt, hanem megdolgoznak a fizetésükért” – nyilatkozta Szabadkán Aleksandar Vulin, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter.

Csikós László, munkaügyi és szociálpolitikai államtitkár hétfőn a Közügyek című műsorunkban elmondta, ha egy négytagú család megkapja az összes őt megillető segélyt, havonta körülbelül 22 ezer dinárból gazdálkodhat. A segélyezés szigorítására mégis szükség van. „Azért, hogy serkentsük a szociális segélyen élőket, hogy önmaguk változtassanak az életükön. Tehát ne a postást várják, vagy azt, hogy a bankban mikor osztják a szociális segélyt, hanem, hogy ők maguk is részeseivé legyenek az újrateremtésnek.”

A most aláírt szerződésekkel több száz szociális segélyezettet tudnak majd alkalmazni a város területén. Szabadka polgármestere, Maglai Jenő szerint is fontos az embereket a társadalom szolgálatába állítani. Mint mondta, az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a szociális segélyt igénylők száma a városban.

Custom Search