Štrajkom do ispunjenja uslova

Sre, 05.11.2014 - 17:53 -- nikola.tumbas
Press konferencija sindikata Nezavisnost Opšte bolnice Subotica
Press konferencija sindikata Nezavisnost Opšte bolnice Subotica

Sindikat "Nezavisnost" Opšte bolnice Subotica održao je press konferenciju povodom jednočasovnog štrajka upozorenja.

Na press su govorili:

Ezgeta Petar - predsednik izvršnog odbora sindikata "Nezavisnost" OB Subotica

dr Klara Kodžoman - sindikat lekara Vojvodine - Nisu štrajkovali, ali su pružili podršku ovom sindikatu, uz poziv reprezentativnim sindikatima da proglase štrajk do ispunjenja uslova, kome bi se pridružili.

Bicok Karolj - sindikat "Nezavisnost" Dom Zdravlja

Razlog štrajka je najava većeg štrajka i nezadovoljstvo zaposlenih.

dr Klara Kodžoman je želela da naglasi šta to znači u stvari štrajk, i da tome se mora pristupiti ozbiljno. Što znači ako je dobro postavljen, štrajk dovodi ispunjenja uslova i time potvrđuje svoj smisao. Potom je doktorica Kodžoman citirala značenje štrajka iz knjige:

- Uslov da štrajk uspe je da zaustavi normalan život u zemlji u jednom segmentu i da time direktno ili indirektno ugrozi Vladu!  ( primer tome je aktuelni štrajk advokata )

- Stoga pozivamo reprezentativne sindikate da proglase štraj do ispunjenja zahteva i tada ćemo u tom štrajku i učestvovati.

i dodala još:

- Štrajk je legitimno zakonom regulisano pravo izražavanja nezadovoljstva svih zaposlenih. Kao posebno osetljiva kategorija je zdravstvo i zakonodavac je taj koji je odredio minimum procesa rada da bi time zaštito naše pacijente. Znači bolesni neće trpeti od štrajka lekara. Ako je nezadovoljan, ako može da ode, šta bi se desilo kad bi svi lekari sindikalno organizovani, zbog toga nezadovoljstva, tražili raskid ugovora o radu?!

Ezgeta Petar je dodao da je postoje pristisci od strane direktora, u nekim preduzećima, popisuju ljudi koji su u štrajku, što on kaže da nije demokratski i da se tako ne može nastupati. Ovde u bolnici nije takav slučaj.
Takođe je rekao da je iz bolnice ostoji veliki odliv medicinskih sestara koje odlaze,(dnevno!), u inostranstvo, a ne može da se zaposle nove, pa preostali rade prekovremeno a ne mogu da sve postignu...

Custom Search