Jövőre elkezdődhet a Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása

Kategorija: 
Izvor: 

2019-től 160 km/h-val közlekedhetnek a vonatok Szabadka és Szeged között. Az Európai Unió által támogatott projekt mintegy 280 millió euróba fog kerülni. A vasúthálózat felújítása 2015 végén kezdődhet meg.

Elkészült a Szeged-Röszke–Horgos–Szabadka vasútvonal műszaki dokumentációja, amelyet kedden a szegedi megyeszékhelyen mutattak be. A Szabadka–Szeged vasút projektdokumentációjának a kidolgozása közel 1,7 millió euróba került. A vasútvonal felújításához azonban sokkal nagyobb pénzösszegre lesz szükség. „Merész álom volt arról is beszélni, hogy kivitelezési tervig jussunk el. Mára ez realitás. Most legalább annyira merész álom arról beszélni, hogy megszerezzük a közel 300 millió eurót ahhoz, hogy a Szeged–Szabadka szakasz felújuljon és megvalósuljon, de azt gondolom, hogy ez lehetséges. Ha mindezt eddig lehetséges volt, akkor ezt is lehetséges lesz” – mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

A Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka vasútvonal felújítását a szerb és a magyar vasúttársaság egyaránt kiemelt fontosságú projektként kezeli.

Andó János, a MÁV zrt. hálózatfejlesztés vezetője: „Jelentős potenciált látunk ebben a régióban. Fontos európai korridoroknak a ráhordó vonala tekintetében, és az is mindenhol tapasztalható, hogy amennyiben az infrastrukturális paraméterek fejlődnek, akkor ennek komoly áruszállítási és személyszállítási vonzata is van.”

Nena Tomović, a Szerbia Vasutak stratégiáért és fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettese: „Ez egy nagyon fontos vasútvonal lesz, mindenekelőtt a régiók közötti összeköttetés, az államok közötti összeköttetés, az utasok számának és az áruszállítás megnövekedése szempontjából is.”

A tervek szerint közel 100 kilométeres vasútvonalat kell majd felújítani, illetve kiépíteni egészen Bajáig. „A legfontosabb, hogy a szabadkai ipari zónának lesz egy olyan jó minőségű kikötője, mint a bajai kikötő, ahova az árut el lehet juttatni vasútvonalon. Jelenleg az áruszállítás közúton történik, és ez meglehetősen költséges dolog. Szerintem, hogyha a vasúti szállítás megindul Baja felé, akkor hatalmas teherforgalmat biztosít majd ezen a vasútvonalon”– emelte ki Kern Imre, a Közlekedésügyi Minisztérium államtitkára.

A tervek szerint a sínfelújítás után Szabadkáról Szegedre 31 perc alatt lehet majd eljutni gyorsvonattal, ha az útlevél-ellenőrzést útközben végzik el.

Custom Search