Szigorúbb büntetéseket követelnek a nők érdekeit védő szervezetek

Kategorija: 
Izvor: 

Évente több mint 10 ezer nő ellen követnek el erőszakot Szerbiában. Tavaly több mint 40 élettársi kapcsolatban élő nőt öltek meg az országban, idén mostanáig 21-et. Az érdekvédők egyebek mellett a szigorúbb büntetéseket követelnek az elkövetőknek, az áldozatok számára több krízisközpontot.

Az idén 21 nő vesztette életét családi veszekedésben Szerbiában. Évente több mint 10 ezer bántalmazott nő kér segítséget a nők érdekeit védő szervezeteknél.

„A legtöbb, 3734 esetben férfi az elkövető, 15-ször kevesebb esetben nő. Fontos még az, hogy 44 esetben a rendőrség vagy a szerb katonaság képviselői az elkövetők, ami még jobban megnehezíti a helyzetet, mert éppen az erőszak elkövetője, akinek védenie és megelőznie kellene a nők elleni erőszakot” – emelte ki Gordana Stevanović, a gyerekek jogaiért és nemi egyenjogúságért felelős helyettes ombudsman.

Hozzátette még abban az esetben is, amikor feljelentést tesznek az áldozatok, az esetek 25 százalékában elvetik a bűnvádi eljárást. Szabadkán 63 esetet jegyeztek fel, amelyben bántalmazták a nőket. „Ezt a 63 áldozatot a beavatkozásaink során fedeztük fel. Kötelesek vagyunk elérhetőnek lenni 24 órán keresztül. A rendőrséggel együtt megyünk ki terepre, amikor egy nő jelentést tesz az erőszakról” – magyarázta Rada Božić szociális munkás.

Ettől azonban sokkal több eltitkolt eset van, vagy olyan amikor a nők nincsenek is tudatában az elnyomásnak. Ha tehetik, kiemelik őket a veszélyes környezetből és biztonságba helyezik. A tartományban 3 Biztonságos Ház létezik. Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: „Maga a megelőzés, a prevenció rendkívül fontos, hogy maguk az áldozatok, a fiatalok felismerjék a családon belüli és a partnerkapcsolaton belüli erőszak különböző formáit. Általában csak a látvány és fizikai erőszakról beszélünk, annak ellenére, hogy a törvényben a pszichikai, a lelki erőszak is definiálva van. De ezt a gyakorlatban nagyon nehezen lehet bizonyítani, és ezekben az esetekben szinte semmilyen büntetés sem jár az elkövetőnek.”

Megoldást jelenthet a problémára a szigorú büntetés, a gyors eljárás, a megközelítési tilalom, valamint a bűnösök elítélése.

Custom Search