A VMSZ lemondásra szólította fel a topolyai községi vezetést

Kategorija: 
Izvor: 

Lemondásra szólította fel a Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége Topolya község vezetőségét – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Pásztor István pártelnök. Elmondta: a községi vezetésben kifizetett juttatások és prémiumok összeegyeztethetetlenek a VMSZ politizálásával. Hozzátette: pártjának megfelelő emberei vannak arra, hogy a lakosok érdekeinek megfelelően vezessék a községet a jövőben.

Múlt héten jelent meg a Pištaljka hírportálon, hogy a topolyai község 11 legmagasabb rangú tisztségviselője az idei év első hat hónapjában a községi kasszából munkavégzési ösztönzés, stimuláció, avagy prémium címén 2,5 millió dinárt kapott. A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a topolyai átlagpolgár havonta nettó 36 584 dinárt keres, míg a legmagasabb prémium, amit magának ítélt oda Kókai Mernyák Melinda községi elnök, 50 887 dinár. A legalacsonyabb tisztségviselői stimuláció, amelyet a községi közigazgatás vezetője, Szedlár Péter kapott 33 646 dinár. Pásztor István szerint a VMSZ politizálásával összeegyeztethetetlen ez a hozzáállás, ezért a párt elnöksége lemondásra szólítja fel a polgármestert és a Városi Tanács tagjait is.

 „Az, ami Topolyán történt, az a fajta javadalmazás, és azzal párhuzamosan az elmaradó teljesítmény, a problémákkal kapcsolatos folyamatos, hónapokra, évekre visszamenőleges helyben toporgás, az másfajta reakciót nem válthatott ki, mint azt, hogy egy ilyen drasztikusnak nevezhető lépéshez folyamodjunk. Azt indítványoztam, és ezt elfogadta az elnökség is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben Topolya város vezetésében szerepet vállaló emberek nyújtsák be a lemondásukat” – mondta Pásztor István.

A párt vezetése már hosszú ideje elégedetlen a topolyai vezetés munkájával – hangsúlyozta Pásztor. Hozzátette: a nem megfelelő munkáért kifizetett prémiumok pedig egy VMSZ által vezetett községben sem megengedhetőek. A pártelnök szerint lehetőséget kell adni arra, hogy Topolya vezetése megújuljon. „A Vajdasági Magyar Szövetség van annyira erős párt, hogy tud a város élére olyan embereket delegálni, akik szakítanak az eddigi gyakorlattal, akik megpróbálnak erőteljesebben eleget tenni a polgárok elvárásának. Másrészről, ezzel a döntéssel az is szándékom volt, hogy jelezzem, hogy az az értékrend, ami ezekből a topolyai döntésekből kiolvasható, az összeegyeztethetetlen azzal, amit mi képviselünk.”

Pásztor István elmondása szerint a Vajdasági Magyar Szövetség nem azért kérte és kapta meg több mint 50 ezer ember bizalmát a nemrégiben megtartott nemzeti tanácsi választásokon, hogy azt valakik eljátsszák. Kókai Mernyák Melinda korábban azt nyilatkozta, hogy nem lát semmi rosszat abban, hogy megjutalmazza magát és kollégáit, mivel olyan munkát látnak el, amelyet záros határidőn belül okvetlenül el kell végezni.

Szerettük volna megkérdezni Kókai Mernyák Melindát, Topolya község elnökét is az üggyel kapcsolatosan, azonban nem tudtuk elérni. Az önkormányzat munkatársai elmondták: szabadságot vett ki. A községi tanács többi tagja nem nyilatkozik az ügyben. Ezt azzal magyarázták, hogy ha Kókai Mernyák Melinda lemond, azzal automatikusan a többi tanácstag mandátuma is megszűnik. Nem hivatalos információink szerint, a községi elnök hamarosan beadja lemondását.

 

Custom Search