Talán már soha nem lesz a régi a Palicsi-tó

Kategorija: 
Izvor: 

Évről évre egyre rosszabb állapotban van a Palicsi- és a Ludasi-tó. Az őshonos élővilág pusztulása és a fürdésre alkalmatlan víz miatt egyre kevesebb turista látogat erre a vidékre. Az ökológiai egyensúly helyreállításához mintegy 17 millió euróra lenne szükség.

A Palicsi-tóban évek óta nem lehet fürödni. A tó két partján helyezkedik el még ma is a férfi- és a női fürdő, ami régen tömegeket vonzott Palicsra.

Csányi Anna festményei segítségéve próbálja felidézni, hogy milyen is volt régen a Palicsi-tó környéke. „Ez gyönyörű volt. Annyian kijártak, hogy itt helyet nem lehetett találni. Itt a női strand felé a fű mind tele volt. Nagyon sokan, nem csak szabadkaiak, palicsiak, hanem még a környező falvakból is ide jártak. Itt lehetett venni mindent, fagylaltot, mindent.”

Az egykor híres fürdőváros tava az elszaporodott mérgező algák miatt sötétzöld és nyálkás, emellett a víz pH értéke is extrém értéket mutat. „A legnagyobb gondot az algavirágzás okozza. Ennek a következménye a nagyon nagy pH érték. A vegyértéke a víznek sajnos majdnem, hogy 10 körül van. Most egy kicsit már kevesebbet mértek, körülbelül most 9,5, és ilyen viszonyok között sok minden nem maradhat meg a vízben” – magyarázta Huzsvár József, a Palicsi-tó állapotának javítására alakult munkacsoport elnöke.

Hulló István, biológus: „Ezek a hajdani szikes tavak teljesen átalakultak, és mint élőhelyek már nem az eredeti, ősi szikes tó jellegét mutatják. Tehát ez azt jelenti, hogy megváltozott a teljes ökológiai rendszer.”

A szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete erőfeszítéseinek köszönhetően a Palicsi- és a Ludasi-tó madárvilága évről évre jobb helyzetben van.

„Azt tapasztaljuk, hogy a madárszigeteken az utóbbi időben fajgazdagabb a költőállomány. Az utóbbi években megjelentek a kis kárókatonák, és nem olyan régen jelentek meg a nagy kárókatonák is a költésben” – mondta Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesületének az elnöke.

Az egykori fürdőváros minden évben hatalmas bevételtől esik el, hiszen a tó már nem vonzza sem a turistákat, sem a befektetőket. Korábban többször is szóba kerültek a tó kitisztítására és iszapmentesítésére vonatkozó javaslatok, azonban ezek egyike sem járt sikerrel.

Custom Search