Pásztor István: Csakis a kormányhatalom részeként van lehetőségünk a vajdasági magyarság érdekeit képviselni

Kategorija: 

Értékelni kell az államtitkárok teljesítményét, felvázolni a további célokat. Ez ahhoz is szükséges, hogy a bejelentett kormányátalakításkor reális képet nyújtsanak a megvalósított munkájukról a VMSZ-es párttagok, akik a végrehajtó hatalom részei - mondta el Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke évértékelőjében azt is elmondta, számos olyan eleme van a koalíciós szerződésnek, amelynek köszönhetően hosszútávú gazdasági fejlődésre számíthatunk. Kiemelte, csakis a kormányhatalom részeként van lehetőségük a vajdasági magyarság érdekeit képviselni.

Átfogó kormányátalakítás várható hamarosan – ezt Aleksandar Vučić miniszterelnök jelentette be még januárban. Az átformálás a Vajdasági Magyar Szövetség 5 államtitkárát is érinti, akiket a párt a tavalyi választáskor delegált a posztra. Pásztor István a VMSZ elnöke ismételten kiemelte annak fontosságát, hogy pártja a parlamenti többség része és kormányzati pozícióban van, hiszen csakis így tudja képviselni a vajdasági magyarság érdekeit. Pásztor kiemelte, a VMSZ-nek is szembesülnie kell azzal, mit hozott számukra az, hogy a párt államtitkári szinten részt vesz a végrehajtó hatalomban. „Azt is meg kell majd néznünk, hogy egy-egy államtitkár tekintetében mi az, amit ők leraktak az asztalra, milyen tapasztalatokat szereztünk ebben az elmúlt egy évben, ők ebben milyen tapasztalatot szereztek az elmúlt évben, az adott minisztériumban kifejtett munkájuk apropóján, mit kell változtatni, mit kell elmondani a kormányfőnek, milyen tapasztalataink vannak a munkával kapcsolatban, illetve ami mindenféleképp fontos, hogy mi is levonjuk a személyekre vonatkozó konzekvenciákat, hogy az elvárások tekintetében ki mögött milyen teljesítmény van.”

A koalíciós szerződésen keresztül megvalósítható legfontosabb pontok a határon átnyúló együttműködések, például a Budapest-Belgrád és a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal felújítása, valamint a határátkelők kérdése. 

A VMSZ ezekre a célokra fog összpontosítani az elkövetkező hetekben és hónapokban, annak érdekében, hogy a mindennapokon változtasson - hangsúlyozta a pártelnök.

Custom Search