Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője

Kategorija: 

Három helyszínen, több műfajban mutathatták meg tehetségüket a fiatalok Szabadkán az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén. Az eseménysorozat megálmodói szerint a rendezvény elsődleges célja a fiatalok kulturális látókörének szélesítése.

Az alsós és felsős szólóénekesek dalaitól volt hangos a Szabadkai Zeneiskola díszterme. Egész vajdaság területéről érkeztek diákok, akiket a felkészítő tanáraik kísértek el. Tényi Tóth Erika, felkészítő tanár: „Vannak szép eredményeink, vannak kimagasló eredményeink. Fehér Nóra az én diáklányom volt, aki most a Kormorán együttes énekesnője.”

Ivánovics Viktor újvidéki népdalénekes a Fölszállott a páva eddigi válogatóin is szép eredményeket ért el. A szabadkai művészeti vetélkedőn önmagát kísérte tamburával. Naponta több órát gyakorol, hogy tökéletes összhangba hozza a hangszerjátékot és az éneket. „Szeretem a tamburát. Azért választottam, mert jól néz ki és jól hangzik. Legjobb az énekkel.”

A Kosztolányi Dezső Színház deszkáin a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulói óriási sikert arattak a Pán Péter történetét feldolgozó angol nyelvű előadásukkal. Rekić Muci Natália angoltanár, az idegennyelvű színjátszócsoport vezetője választotta a történetet. „Nagyon kapcsolódik az angol irodalomhoz. Úgy gondoltam, hogy nagyon közel áll még a gyerekekhez. Alsósok is vannak, felsősök is. Kicsik is, de már nem is kicsik. Nagyok is, de még nem elég nagyok. Valóban nagyon tetszett nekik a történet, és nagyon szerettük ahogy készítettük.”

A fiatalok produkcióikban komoly társadalomkritikát fogalmaztak meg. A színdarabok éles nyelvezetén még a zsűri is meglepődött. Mezei Zoltán, zsűritag: „Legjobban ezt talán ők látják, a felnövekvő generáció. Ahogy látják a szüleiket, ahogy látják az osztálytársaikat, a tanáraikat, a felnőtteket. Azokat az embereket akik már nem látják önmaguktól saját magukat.”
A Majsai Úti Általános Iskolában egy össznépi táncmulatságot rögtönöztek a szervezők, a művészeti vetélkedő egyik záróakkordjaként. Az eseményt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete hívta életre.

Custom Search