A Postás című előadás ősbemutatóját tartották Szabadkán

Kategorija: 

Népi hagyományokra építkező táncelőadás ősbemutatója volt pénteken este a zsúfolásig megtelt Szabadkai Népszínház Jadran színpadán. A Szabadka Táncszínház tánckara és a Magyar Állami Népi Együttes szólistái közreműködésével létrejött Postás című előadást Pálfi Ervin rendezte.

Teltház előtt mutatták be a néptáncon és népi motívumokon alapuló Postás című táncelőadást a Szabadka Táncszínház tagjai. Az együttes a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületnek köszönhetően jött létre, a mostani előadás az első színpadra vitt táncszínházi művük. Farkas Tamás koreográfus szerint egy táncszínházi produkciót igen nehéz megvalósítani, mivel az autentikus néptánc-hagyományt kell olyan formában színpadra vinni, hogy azok ötvöződjenek a modern és kortárs látványelemekkel.

Az előadás egy postásról szól, akin keresztül egy falu és egy térség lakóit ismerhetjük meg. Nem hagyományosan, inkább mozaikszerűen építkezik fel. A postás a valóságtól eltávolodva a múltba és a jövőbe is átkerékpározik. Az alkotók az értékeinkre, a hagyományainkra szeretnék felhívni a figyelmet az előadással. Brezovszki Roland, koreográfus: „Igen nehéz munkafolyamat volt, hiszen a régiónkból érkező táncegyüttesek tagjait toboroztam össze erre a produkcióra. Ez egy projektalapon összeálló társulat és nagyon nehéz egyeztetni jó táncosokkal. Sok programjuk van, nyilván nekünk is elég sok. Ezért egy sűrített, összpontosított próbafolyamatban tudtuk ezt az előadást létrehozni.”

A zenés darabban az eredeti néptánc, népzene és népi viseletek dominálnak. Pálfi Ervin, az előadás rendezője elmondta, bár szabadidejében nem népzenét hallgat, azt a magyar kultúra nagyon fontos részének tartja. „Nagyon érdekes, ez egy nagyon furcsa, valószínűleg a lelkemnek egyik elfelejtett territóriuma. Aztán az élet úgy sodorta, hogy egyszer csak egyre közelebbi viszonyba kerülök vele. Nyilván mindenkinek megvannak a lelkében azok a bugyrai, ahol él és kell, hogy éljen a népzene.”
A Postás című előadást szeptemberben Budapesten is bemutatják.

Custom Search