Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine krši zakon

Kategorija: 

Saopštenje za javnost – Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine krši zakon

U Informaciji o položaju hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koju je 10.01.2014. potpisao dr. sc. Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, navodi se šest problematičnih oblasti u ostvarivanju manjinskih prava Hrvata u Srbiji. To su: normativni okvir, neprovođenje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske, obrazovanje, službena upotreba hrvatskog jezika i hrvatskih topografskih naziva, privatizacija lokalnih medija, te potreba za kapitalnim ulaganjima za objekte hrvatske zajednice.

S obzirom da je nedavno otvoreno novo sjedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, da je u proteklom periodu osiguran značajan broj udžbenika, a imajući u vidu dokument 128-038-11/2015 koji je 24.03.2015. potpisao pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, može se konstatirati kako je došlo do pozitivnih pomaka.

Naime, prije 15 mjeseci je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić konstatirao kako u naseljenim mjestima Stara Bingula, Sot i Batrovci, Sonta, Bački Monoštor i Bački Breg nema višejezičnih tabli i natpisa na hrvatskom jeziku i hrvatskim toponimima, a Pokrajinsko tajništvo je nakon redovitog nadzora u Sonti, Monoštoru i Bačkom Bregu u ožujku ove godine konstatiralo kako u spomenuta tri naselja u primjeni službene uporabe hrvatskog jezika u pogledu ispisivanja višejezičnih ploča i natpisa – sada nema nepravilnosti. Kontrola u druga tri naselja najavljena je za kasniji period ove godine. Dakle, najmanje polovica problema je riješena.

No, Pokrajinsko tajništvo je navelo kako se Zakon o službenoj uporabi pisma i jezika u smislu postavljanja ploča odnosi i na Hrvatsko nacionalno vijeće, te da budući da mu se sjedište nalazi u Subotici treba biti ispisano na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i na mađarskom i hrvatskom jeziku.

S obzirom da je natpis na ulazu u sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća ispisan samo na hrvatskom jeziku, pozivamo predsjednika HNV-a Slavena Bačića da doprinese poštovanju Zakona o službenoj upotrebi pisma i jezika te počisti i svoje dvorište prije nego li kritizira i internacionalizira ove probleme. Vjerujemo kako bi se ova pitanja brže rješavala kada bi se njima pristupalo kreativno, a ne konfliktno.

Pozivamo Hrvatsko nacionalno vijeće da radi na jačanju tolerancije, suživota, integracije i međusobnog razumijevanja, umjesto na inzistiranju na sukobima, ostrašćenosti, konfliktima i jednostranosti.

Ukoliko čelnik ove institucije nije u stanju prihvatiti da se i na njega odnose pravila kao i na sve druge, ukoliko svoj posao umije raditi samo stvarajući nepotrebne sukobe, možda bi trebao razmisliti o tome da dužnost prepusti ljudima koji bi taj posao obavljali taktičnije i korektnije.

Hrvatski demokratski forum
Zvonimir Perušić, potpredsjednik

Custom Search