Blagoslovom žita započela Dužijanca 2015.

Stari Žednik

Blagoslovom mladog zelenog žita na njivi u Starom Žedniku započelo je obilježavanje manifestacije ovogodišnje Dužijance. Slavlje je započelo svetom misom u župnoj crkvi sv. Marka u 17 sati. Svetu misu je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. On je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako su se bunjevački Hrvati u cjelokupnom svom radu uvijek uzdali u Boga a napose glede svega onoga što je vezano uz obradu zemlje, jer znaju i vjeruju da samo Bog može blagosloviti njihov rad i učiniti da njihovi usjevi donesu obilan rod. Zbog toga i manifestacije Dužijance započinju i završavaju molitvom. „Svake godine na početku slavlja Dužijance zazivamo Božji blagoslov na mlado, zeleno žito na njivi na kojoj se održava Takmičenje risara a završavamo svečanom misom zahvalnicom, kojom Bogu zahvaljujemo za završetak žetve i za kruh svagdašnji“, istkanuo je mons. Anišić. U koncelebraciji na misi, uz mons. Anišića sudjelovali su i domaći župnik, preč. Željko Šipek, dekan dekanata Subotica-Donji grad, preč. Julije Bašić, preč. Attila Zseller, koji je propovijedao na mađarskom jeziku i još petorica svećenika.

            Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem mjesnog kantora Ostrogonca…

Poslije svete mise uslijedila je procesija svih sudionika toga slavlja od crkve do salaša Franje Stipića, pored kojeg se nalazi njiva na kojoj je župnik Šipek obavio obred blagoslova mladoga zelenog žita i svih usjeva.

            Na ovom slavlju sudjelovalo je lijepi broj vjernika iz Starog Žednika koji su toga dana slavili i svoje proštenje sv. Marka evanđeliste koji je njihov nebeski zaštitnik a već po tradiciji na slavlje se okupio i lijepi broj gostiju iz okolnih sela i iz grada Subotice. Slavlju su nazočili i predstavnici pojedinih hrvatskih institucija i organizacija među kojima su bili Marinko Prćić, predsjednik HKC „Bunjevačko kolo“ i Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a i Zlatko Mučalov, predsjednik „Pučke kasine 1878.“ Kao i članovi Organizacijskog odbora „Dužijance“ i članovi UBH „Dužijanca“.

            Na kraju svete mise nakon župnikove zahvale, okupljenima se obratio predsjednik udruge UBH „Dužijanca“, mons. Andrija Anišić. On je zahvalio je župniku na blagoslovu njive na kojoj će se održati „Takmičenje risara“, koje je jedna od najvećih i najsadržajnijih manifestacija Dužijance. On je njemu i drugim župnicima koji u svojim selima slave Dužijancu zahvalio na suradnji a svim svećenicima na podršci u radu Udruge. Posebno je zahvalio Stipanu i Blaženki Šarčević koji će ove godine biti domaćini Takmičenja risara.

Tagovi: 
Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Centralna proslava Dužijance okončana je uručenjem hleba od novog žita, gradonačelniku Subotice Jene Maglaiju. Hleb su uručili ovogodišnji bandaš Nikole Bašića i bandašica Martina Ivković.  

Ceremonija je počela svečanom povorkom kojoja je krenula iz crkve Svetoga Roka do Katedrale Svete Terezije gde je održana svečana misa. Nakon toga povorka se kroz grad uputila do centralnog Trga. U povorci su bili risari predvođeni sa ovogodišnjim pobednicima Stipanom Kujundžićem i Ružom Tumbas, kao i članovi kulturnih društava obučeni u tradicionalne narodne nošnje. Vrhunac svečanosti je bio predaja hleba od novog žita Gradonačelniku Subotice, Jene...

detaljnije
Post date: Pon, 10.08.2015 - 11:11

Danas je održana centralna proslava Dužijance. U foto galeriji detalji sa ispraćaja bandaša i bandašice iz crkve Svetog roka i misa u katedrali 

Post date: Pon, 10.08.2015 - 01:30

U okviru centralne proslave ovogodišnje Dužijance danas je održano svečano polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blaška Rajića koji se nalazi u parku ispred Gradske kuće. Nakon toga je na Gradskom Trgu održana Skupština risara i nastup folklornih ansambala „Dužijanca“. 

Post date: Ned, 09.08.2015 - 01:37

Večerašnjom proslavom počela je centralno obeležavanje Dužijance. Na Trgu ispred Gradske kuće priređeno je Tamburaška veče i predstavljani su ovogodišnji bandaš i bandašica, Nikola Bašić i Martina Ivković kao i  izbor njihovih pratilaca. 

Post date: Sub, 08.08.2015 - 08:49

Književna večer Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" svake je godine prva priredba u središnjem dijelu manifestacije Dužijance.

Ove godine održana je 6. kolovoza u 19 sati u HKC "Bunjevačko kolo". Riječi pozdrava okupljenim gostima uputio je Lazar Cvijin, rizničar Društva. Prigodno izlaganja odnosno pregled djelovanja Društva u proteklih 25 godina iznio je mons. Stjepan Beretić.

U okviru ove priredbe dodijeljene su i nagrade Društva: s. Eleonori Merković, redovnici, Udruzi "Naša djeca" i brojnoj obitelji Miroslava i Mirjane Šarčević. Nagrade je obrazložio i uručio dr. sc. Ivica Ivanković Radak, tajnik Društva.

Senka Davčik je potom pročitala...

detaljnije
Post date: Pet, 07.08.2015 - 13:57
Custom Search