Proglas za 1. maj UG "Centar – Tito – Központ", "Solidarnost" i "Komunisti Subotice"

Kategorija: 

Proglas za 1. maj

 

Udruženja građana Subotice "Centar – Tito – Központ", "Solidarnost" i "Komunisti Subotice" zajedno sa građanima će  1. maja sa početkom u 11.00 sati na Trgu slobode protestnim skupom obeležiti Prvi maj, dan borbe za radnička prava.

Prvi maj nije više praznik rada, nego ga svojim angažovanjem i organizovanjem moramo pretvoriti u dan radničke borbe za njihova prava. Obeležavanje Prvog maja nije ideološka stvar ni borba za političke poene već je to civilizacijska tekovina radničkog pokreta sveta. Opet smo na početku borbe za "8+8+8", "Svi za jednog, jedan za sve" i "Radnik nije broj". Svi stvaraoci nove vrednosti su u ustoj poziciji, grubo eksploatisani i obespravljeni: ogroman broj nezaposlenih, i radnik i profesor u školi i lekar u Domu zdravlja i glumac u Narodnom pozorištu i novinar i …Našim protestnim skupom izrazićemo negodovanje: zbog dugotrajnog veoma lošeg materijalnog položaja građana Subotice i bez perspektive na bolje, zbog toga što veliki broj građana nema pravo na rad, što su sve dosadašnje i sadašnja vlast, sa neefikasnim pravosuđem, dozvoljava pljačku i devastaciju radničke i državne imovine, zbog toga što se "štedi" preko leđa već osiromašenih građana i penzionera, zbog toga što je uništena privreda i društvena nadgradnja u Subotici, zbog vlasti koja ne radi u interesu većine građana, zbog toga što se nezaposlenost "rešava" iseljavanjem školovanih kadrova a ne novim radnim mestima, zbog…Naša politička elita i većina poslodavaca neće da shvate da je samo zadovoljan radnik može da obezbedi prosperitet, što potvrđuje  primena novog zakona o radu.

Pošto nam se u vezi toga javilo mnogo građana, na protestnom skupu će biti reči i o neopravdanoj, neselektivnoj naknadi za odvodnjavanje.

Našim protestnim skupom mi se pridružujemo protestima radnika i nezaposlenih iz Zrenjanina, Beograda i drugih gradova Srbije. Na ovom svojevrsnom performansu građani će moči upisati svoje poruke i utiske o svom životu, o Prvom maju ovde i sada.

Našim skupom želimo i dalje održavati i podsticati plamen radničkom pokreta u Subotici u kojoj je Prvi maj prvi put obeležen pre 125 godina, od strane i grafičkih radnika. Krajnje je vreme da se oslobodimo ucena i zabluda "biću otpušten ako se organizujem" ili "neću dobiti posao". Sve što smo imali izgubili smo i već 25 godina nam je sve gore. Neka nas prebrojavaju, ali neka vlasti i strepe, jer mi nikoga nećemo moliti za naša prava — sami ćemo se za njih izboriti. Na to nas obavezuje Radnički prvi maj, naša deca, žrtve koje su pale u borbi za radnička prava.

Pozivamo građane da nam se pridruže u takvom obeležavanju našeg Prvog maja.

 

Neka živi i neka se širi plamen Prvog maja!

 

Subotica, 28. april 2015. godine

                                                                            Za udruženja građana:

 

                                                                            Olajoš Nađ Mikloš

                                                                            Vanja Dragojlović

                                                                            Đuro Posavčić

Custom Search