A Szabadkai Zeneiskola diákjai nem léptek fel a fiatal tehetségek hangversenyén

Kategorija: 

Az Electe zenei egyesület április 19-én megtartott Fiatal tehetségek pódiuma című koncertjén a zombori, belgrádi, újvidéki és topolyai fiatalok mellett nem léptek fel a Szabadkai Zeneiskola diákjai. Az intézmény igazgatónője szerint a szervezők nem kérték fel az iskolát a koncerten való részvételre, az Electe vezetői azt mondják, hogy ők nem az iskolákat, hanem a tehetséges fiatal művészeket kívánták bemutatni a közönségnek.

Fiatal tehetségek pódiuma címmel jótékonysági hangverseny tartottak a szabadkai Városházán az Electe Egyesület szervezésében. A zombori, belgrádi, újvidéki és topolyai fiatalok mellett nem léptek fel a Szabadkai Zeneiskola diákjai. A szervezők ezt már akkor is nehezményezték. Görög Noémi, művészeti igazgató, Electe Egyesület: „A Szabadkai Zeneiskolából ezúttal senki nem játszik, de természetesen mindannyian zeneiskolában tanuló gyerekek. Ezúttal, hogy mint individumok lettek megszólítva, mint fiatal művészek. Ezen van a hangsúly, hogy művészekként kezeljük őket, kis kollégákként.”

Az ügyről több országos és vajdasági magyar médiaház is beszámolt. A legtöbben úgy fogalmaztak, hogy az igazgatónő megtiltotta a diákok fellépését az Electe rendezvényén. Barlai Edit azt állítja, kommunikációs hiba volt a szervezésben. Barlai Edit, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „A közösségi oldalakról és a plakátról tudtuk meg, hogy a diákjaink fellépnek. Semmilyen különösebb intézkedést nem hoztunk. Csütörtökön volt a tanszakfőnökök gyűlése és a tanszakfőnökök véleményezték ezt a közlési módot, és az ilyen kommunikációt amatőrnek tartották. A gyűlésen azt is megbeszéltük, hogy amennyiben az iskolát felkérik, hogy fellépjenek a diákok, akkor elküldjük a négy legtehetségesebb diákunkat.” A felkérés állítólag nem érkezett meg vasárnapig a Szabadkai Zeneiskolába, a magyarázat szerint ezért nem léptek fel a diákok a rendezvényen.

Az Electe képviselői szerint a gyermekek szabadságjoga sérült. Miloš Radović, elnök, Electe Egyesület: „Megsértették a Gyermekek jogairól szóló egyezményt, Szerbia Alkotmányát, az Oktatásról és nevelésről szóló törvényt. Ezek a jogi aktusok mind arról szólnak, hogy a gyerekeknek akadályok nélkül lehetőséget kell biztosítani, hogy szakmailag fejlődjenek, hogy szakmai rendezvényekre menjenek. Egy intézménynek, vagy személynek sincs joga, hogy ebben akadályozza őket.”

Barlai Edit azt mondja, hogy évek óta bevett szabály, hogy a Zeneiskola diákjait az iskola vezetőségével és a felkészítő tanárokkal egyeztetve kérik fel. Szerinte ebben az esetben ez nem történt meg. „Erkölcsi szabály az, hogy a tanárt megkérdezik, hiszen ő foglalkozik vele, és ő tudja legjobban, hogy felkészült-e, hol áll a fejlődésben. Nem jó a gyereknek, hogy ha úgy lép fel a nagyközönség előtt, hogy nincsenek ezek az előkészületek, amik a szerepléshez kellenek.”

Görög Noémi azt állítja, a felkészítők tudtak arról, hogy a gyerekek részt vesznek a Fiatal tehetségek pódiuma című koncerten. „Az esetek 50 százalékában először a tanárnak szóltunk, a másik két esetben pedig a szülő maga az iskolában dolgozó tanár.”

Barlai Edit továbbra is fenntartja az álláspontját, hogy a Szabadkai Zeneiskola diákjainak fellépéseiről tudnia kell a tanároknak és az intézmény vezetőségének.

Custom Search