„A gyász szülte emléknap lehetőség is egyben”

Kategorija: 
Izvor: 

Kevés nemzetnek van olyan nagy hatalmú őrangyala a Szűzanya személyében, mint a magyaroknak. Helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukban – idézte a szentté avatott Pio atyát Paskó Csaba plébános a nemzeti összetartozás napja alkalmából megtartott szentmisén, Királyhalmon. Az ünnepségen a nemzet egységét jelképező almafát is meglocsolták.

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról a Jézus szentséges szíve templomban. Paskó Csaba kelebiai plébános prédikációjában a magyar emberek jellemét hangoztatta. Azt, hogy identitása lesz annak, aki felvállalja gyökereit, őseit, hitét. „A magyar szülőknek kötelességük gyermekük szívébe beleégetni a magyarságérzetet, hogy mindig büszkén vallják, hogy egy ilyen gazdag múlttal, ilyen gazdag történelemmel, világszintű irodalommal és tudósokkal rendelkező néphez tartozunk.”

A szentmise után alkalmi műsorral emlékeztek 1920-ra és a nemzet egységére. Dudás Károly szerint a királyhalmi almafa körül összesereglők hisznek abban, hogy a gyász szülte emléknap lehetőség is egyben. A magyarság közösen megmutathatja kitartását, és azt, hogy képes a megújulásra. „Külső hatalmak ugyan elválaszthattak bennünket, de kulturális gyökereinktől, közös nyelvünktől, nemzeti hovatartozásunktól nem foszthattak meg, hiszen az országhatárok szabdalta magyar nemzetünk oszthatatlan egész.”

A nemzeti összetartozást jelképező almafát a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője és a párt Tanácsának elnöke, a belgrádi magyar nagykövet és a szabadkai magyar főkonzul is meglocsolta.

Custom Search