Najava predavanja sa temom - Zajedničkim snagama unapređujemo ekološko stanje palićkog i ludaškog jezera

Kategorija: 
Izvor: 

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA UNAPREĐUJEMO EKOLOŠKO STANJE PALIĆKOG I LUDAŠKOG JEZERA

Udruženje Građana Ostorka u okviru projekta ZAJEDNIČKIM SNAGAMA UNAPREĐUJEMO EKOLOŠKO STANJE PALIĆKOG I LUDAŠKOG JEZERA koji je sufinansiran od strane Grada Subotice, Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2015. godini, Poziva zainteresavne poljoprivredne proizvođače i građane da učestvuju na predavanjima koje se održavaju:

na Hajdukovu – 18. novembra 2015. godine, srede u prostoriji mesne zajednice u 18 časova

na Šupljaku - 19. novembra 2015. godine, četvrtak u prostoriji mesne zajednice, u 18 časova.

na Paliću - 20. novembra 2015. godine, petak u prostoriji mesne zajednice, u 18 časova.

Teme predavanja su sledeće:

Prirodne vrednosti Palićkog i Ludaškog jezera i značaj formiranja zaštitnih pojaseva - predstvanici Javnog preduzeća Palić – Ludaš,

Opasnosti upotrebe herbicida u poljoprivredne svrhe, Bognar Pasztor Hajnalka,

Mogućnosti obavljanja organske poljoprivrede i poljoprivrednih delatnosti koji su u skladu sa merama zaštite prirode - Dobra praksa – prelazak sa konvencionalne na organsku proizvodnju,  izazovi i uspeh konverzije – organski proizvođač – Josip Mamužić

 

Projekat cilja da obučava i informiše lokalne poljoprivredne proizvođače koji poseduju gazdinstvo, njive i deluju neposredno na obali Palićkog i Ludaškog jezera. Organizuju se predavanja u tri naselja, Palić, Šupljak i Hajdukovo. Edukativna predavanja služe za informisanje proizvođača i stanovništva o značaju formiranja zaštitnih pojaseva i mogućnostima o prelazku na organksu proizvodnju, i da ih pripremaju na diskusiju sa predstavnicima lokalnih samouprava i upravljača prirodnih dobara, kako bi međusobni dijalog bio uspešan i konstruktivan na predstojećem okruglom stolu, kao u budućnosti. Otvorena diskusija u formi okruglog stola se organizuje 27. novembra 2015., u petak 18h u MZ Palić.

 

Kontakt osoba: Leona Mezei

Tel: 024-670 850

Mobil: 060670851

 

***

ÉRTESÍTÉS

 

Az Ostorka Polgárok Egyesülete KÖZÖS ERŐKKEL A PALICSI és a LUDASI TÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁNAK FELJAVÍTÁSÁÉRT című projekt keretein belül előadás sorozatot szervez a mezőgazdasági termelők és a polgárok számára, amely a Szabadka város önkormányzata és a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatásával valósul meg.

Az előadások a következő időpontokban kerülnek megszervezésre:

2015. november 18.-án, Hajdújáráson, szerdán a helyi közösség termében 18 órai kezdettel

2015, november 19.-én Ludason, csütörtökön a helyi közösség termében 18 órai kezdettel

2015. november 20.-án Palicson, pénteken a helyi közösség termében 18 órai kezdettel

Az előadás témai:

A Palicsi és a Ludasi tó természeti értékei – a többfunkciós védősáv létesítésének fontossága a Palicsi tó körül – a Palics - Ludas Közvállalat munkatársai.

A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek veszélyei - Bognár Pásztor Hajnalka.

Az organikus mezőgazdasági termelés lehetőségei a természetvédelmi intézkedések figyelembevételével – Jó tapasztalatok egy organikus termelőtől.

 

A projekt célja azoknak a helyi gazdáknak és polgároknka az informálása és képzése, akik termőfölddel és gazdasággal rendelkeznek és termelnek a palicsi és a ludasi tó közvetlen partján. Előadás sorozat kerül megrendezésre 2015. november 18.-án Hajdujáráson, 19.-én Ludason és 20.-án Palicson a helyi közösség termeiben, 18 órai kezdettel, amely felkészítésül szolgál az ez után következő kerekasztal beszélgetésre a Városi Önkormányzat környezetvédelmi szakembereivel és a Palics-Ludas közvállalat munkatársaival. Nyílt vita kerek asztal formájában 2015. november 27.-én, pénteken 18 órakor a Palicsi helyi közösség termében kerül megrendezésre.

Kontakt személy: Mezei Leona

Tel: 024-670 850

Mobil: 060670851

Custom Search