Чудна петља о глумцима

Pon, 21.12.2015 - 23:48 -- nikola.tumbas

- Два есеја о глумцима основ су представе „Чудна петља“ коју у Позоришту „Деже Костолањи“ припрема редитељ Денеш Дебреи. У раду са глумцима он је пошао од текста новосадског песника Симона Грабовца о томе како се на сцени појављују и користе реквизити и разни ефекти. Осим тога, посегнули су и за текстом филозофа Шандора Шурањија, који говори о свршеном студенту Филозофског факултета који не може да нађе посао. Овај литерарни јунак покушава да ради у ружињаку и у фабрици каблова, да би се, иако нема никаквог знања о театру,  јавио на оглас за мајстора технике у позоришту. Ту упознаје сценску уметности и почиње да  на предметима око себе, одбаченим папирима или парчету дрвета,  записује своје мисли и запажања о глумцима, о томе како се мења њихов однос са публиком, о њиховом односу према простору, одговорности о томе што раде. На крају, ове своје записе, он поставља у својој соби као некој врсти изложбе.

Ова две необична текста послужила су као основ из кога се даље, кроз разговор са глумцима и импровизације ствара представа „Чудна петља“, а у којој су у средишту приче осећања и како их изразити. Нису само глумци ти који заједно са редитељем и текстуалним предлошком обликују представу, већ Дебреи каже да је представа у целости колективно дело те и сценографија коју ради суботичка сликарка Ема Пешти настаје кроз заједнички рад, управо као и  музика коју пише Милан Ненин из Новог Сада.

- Музика је веома битан део ове представе која није само ни драмска, ни плесна, ни само покрет, већ користи сва три позоришна језика. Зато је то захтеван посао са посебном врстом концентрације. Преплитање у „Чудној петљи“ видљиво је и у музици која је еклектична и настаје у сарадњи са глумцима, рекао је Ненин.

Денеш Дебреи био је члан трупе и сарадник кореографа Јожефа Нађа у Француској. – Сарађивали смо 20 година и за то време утицали један на другог, али ово што радим последњих година настојим да остварим пре свега као свој позоришни израз, као свој рукопис, каже Дебреи.

У представи играју Емеше Нађабоњи, Оршоља Цумбил, Борис Кучов, Габор Месарош, Имре Елек Микеш и Хени Варга, а настаје у копродукцији са Културним центром Нови Сад и Позоришним удружењем „Летњи биоскоп“, а премијера је најављена за средину јануара у Суботици док ће се у Новом Саду играти у фебруару.

Autor teksta: 
Custom Search