SVM izlazi samostalno na izbore na svim nivoima

Uto, 19.01.2016 - 09:26 -- nikola.tumbas
Komentar o izborima i članovima SVM-a koji su podržali Mađarski pokret
Komentar o izborima i članovima SVM-a koji su podržali Mađarski pokret

Dopunjeno 10.20....

09.30 - Na jutrošnjoj press konferenciji , predsednik SVM, Ištvan Pastor, je rekao da SVM nastupa na izborima na svim nivoima samostalno, podržan od strane partija Mađara , DSVM i SMJ, s kojima su juče dogovoreni principi saradnje.

Na nivou republike SVM nastupa samostalno a ostali bi podržali tu listu. Na pokrajini bi situacija bila ista - zajednički sa zajedničkim programom i listom.

Što se tiče izbora na lokalnom nivou u određenim opštinama će se svaki slučaj razmotriti način saradnje.

Osvrćući se na press Mađarskog pokreta (MP), Pastor je rekao da je SVM prinuđen da povuče neke poteze. Niko ne osporava MP to pravo da postane politička partija, kaže, ali to deluje kao razbijanje mađarskog izbornog tela.

Ali zato smo morali doneti odluku da se prema članovima SVM-a koji su članovi MP pokrene disciplinski postupak.

- Ne može se ići u bitku, ni u izbornu, a da imate sa leđa nekoga ko vas može upucati, - kaže Pastor. - Ubeđen sam da mnogi članovi nisu bili svesni namera MP. Svaki član SVM-a, član MP, će biti upitan za mišljenje o ovom postupku MP-a, da bi se na miru lepo razišli.

- Ubeđen sam da mnogi članovi MP nisu bili ni pitani, ni znali, namere Mađarskog pokreta. Pokretanje postupka ne znači i automaski i zakivanje ishoda tog postupka.

- Meni je samo jedan jedini interes, cilj, a to je da sačuvam stranku i integritet ljudi u stranci i to je najvažnije. Ko se odluči na drugi pravac, neka se raziđemo u miru i ljubavi pa smo završili priču

 

Na pitanje novinara o poziciji gradonačelnika Jene Maglaija, Pastor je rekao:

- On je jedan osnivača, aktera, jedan od nepovrativih aktera tog čitavog pocesa, to što se dešava može se u značajnoj meri "njemu zahvaliti", i njegovoj tvrdoglavosti, ali to je. Disciplinski postupak će se sprovesti, odluka će se doneti, ja to ne želim prejudicirati, ali što se tiče njegove pozicije kao gradonačelnika ovaj stav, odluka, se ne odnosi na to pitanje.

- SVM ne želi da obara gradonačelnika ali gradonačelnik je sebe gurnuo u jednu dosta delikatnu poziciju sa kojom se mora izrvati iz dana u dan.

Na pitanje nedolaska predstavnika DZVM-a na jučerašnji sastanak , Pastor je rekao da mu je žao što im se auto pokvario, ali misli da je ipak nešto drugo u pitanju s obzirom da su stavovi koje navodi ta stranka nešto što sa čime se SVM teško može poistovetiti.

Zvučni zapis u prilogu...

Ličnosti: 
Custom Search