Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Jezero Palić se polako ali sigurno oporavlja

Sre, 18.05.2016 - 23:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Đula Seleši o analizi vode jezera Palić za april 2016
Đula Seleši o analizi vode jezera Palić za april 2016

Promena boje vode, na "žutu", od pre izvesnog vremena dovela je do raznih pretpostavki šta se u stvari desilo sa vodom ali realno ni do danas se još tačno ne zna šta je u pitanju.

dr Đula Seleđi je danas došao na Palić da bi i sam video situaciju i pogledao hemijske i biološke podatke iz aprila, jer voda je opet promenila boju i vratila se na nama poznatu, zelenkastu boju.

U društvu sa Jožefom Hužvarom, šefom radne grupe za sanaciju jezera, posle vizuelnog posmatanja preliva vode iz 4 sektora u Krvavo jezero, u ribljoj čardi Kapetanski rit, analizirali su podatke.

Hužvar kaže:

Primer očitavanja fosfora.

1 sektor - 1.14, 2 sektor - 0.25, 3 - 0.35 i 4 sektor - 0.04!  Znači stigli smo do onoga šta nam je bio cilj, i na izlivu 0.07 miligrama, to je recimo kao bajka :). Jer mi smo imali za cilj da količina fosfora ne bude veća od 0.25 miligrama jer bi to garantovalo da neće doći do prekomernog razmnožavanja algi.

Stanje rastvorenog kiseonika je 20 miligrama na ulazu na prvi sektor - a to je visoko, jer u prečistaču se voda obrađuje mehurićima vazduha, na drugom nasipu je 13.34, na trećem 6.86, a na četvrtom 14 miligrama. (8 miligrama je nivo koji označava kvalitetnu vodu) Datumi uzorkovanja su 4.i 7 april.

 

U našim analizama uočili smo da je stanje napretka poboljšanja vode 30 % u odnosu na prošlu godinu a u zadnje dve godine poboljšanje je skoro 60%. Vizuelno to nam  potvrđuju surferi i jedriličari koji voze po jezeru i kažu da do sada voda nikada nije bila ovakvo dobra!

A što se tiče bakterioloških uslova možemo reći da u bilo kojem bazenu gde četiri osobe  okupaju ima više amonijaka nego u jezeru. Sada fekalija nigde više direktno ne ulazi u jezero.( Kanalizacija ZOO vrta je isključena posle radova 2014.)

Indeks kvalitete je ono što je još problem.  Ali gledajući tabelu pokazuje se da nam treba još 10% da bi imali po indeksu dobru vodu. Trenutno je voda Palića kvalitetnija nego voda Ludoša.

 

 

 

 

 

 

U video prilogu je komentar dr Selešija.

 

 

 

Više o ovoj temi...

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03
Sophie Eggert  & Janika Schneider

Od nedavno u našem gradu - Paliću, se nalaze dve devojke Sophie Eggert, student ekonomije, menadžemta i održivosti, i Janika Schneider, koja je upravo završila studije turizma. Bio je to razlog za jedan kratak susret radi osnovnih informacija o čemu se radi kao i još jedna crta u arhivi članaka o aktivnosti pri sanacije jezera Palić.

Znači, ukratko, one su došle da učine jedan korak napred u popularisanju destinacije jezera Palić, za koju se očekuje da kada stvari legnu na svoje mesto, i voda u jezeru se izbistri, bude jedna od glavnih turističkih atrakcija u regionu.

- A na koji način? - bilo je pitanje upućeno Sofiji dok smo pili čaj u kafeu Momento pod suncem Miholjskog leta, pre desetak dana.

- Cilj grada Subotice je...

detaljnije
Post date: Ned, 29.10.2017 - 23:42

Uz neobično toplo vreme ovih desetak dana, reagovale su alge jezera Palić na taj način što je došlo do pojave istih u velikom broju na površini jezera. Sa pojavom vetra deo njih se nagomilao pri obalama i formirao tepih uz šetalište.

Mišel Roman, dipl. hidrolog, savetnik u Park Paliću, daje komentar na zatečenu situaciji koja se desila jednom u sličnom intenzitetu pre desetak godina.

Inače radovi "oko" jezera, koji nisu vidljivi oku posmatrača, su u toku, kao što je ekspropriacija zemljišta vezano za stazu i zaštitni pojas i  sve što ide sa time, a to na žalost papirološki traje.

Čekamo dalje...

Više u video prilogu...

Post date: Čet, 19.10.2017 - 11:46