Jezero Palić se polako ali sigurno oporavlja

Sre, 18.05.2016 - 23:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Đula Seleši o analizi vode jezera Palić za april 2016
Đula Seleši o analizi vode jezera Palić za april 2016

Promena boje vode, na "žutu", od pre izvesnog vremena dovela je do raznih pretpostavki šta se u stvari desilo sa vodom ali realno ni do danas se još tačno ne zna šta je u pitanju.

dr Đula Seleđi je danas došao na Palić da bi i sam video situaciju i pogledao hemijske i biološke podatke iz aprila, jer voda je opet promenila boju i vratila se na nama poznatu, zelenkastu boju.

U društvu sa Jožefom Hužvarom, šefom radne grupe za sanaciju jezera, posle vizuelnog posmatanja preliva vode iz 4 sektora u Krvavo jezero, u ribljoj čardi Kapetanski rit, analizirali su podatke.

Hužvar kaže:

Primer očitavanja fosfora.

1 sektor - 1.14, 2 sektor - 0.25, 3 - 0.35 i 4 sektor - 0.04!  Znači stigli smo do onoga šta nam je bio cilj, i na izlivu 0.07 miligrama, to je recimo kao bajka :). Jer mi smo imali za cilj da količina fosfora ne bude veća od 0.25 miligrama jer bi to garantovalo da neće doći do prekomernog razmnožavanja algi.

Stanje rastvorenog kiseonika je 20 miligrama na ulazu na prvi sektor - a to je visoko, jer u prečistaču se voda obrađuje mehurićima vazduha, na drugom nasipu je 13.34, na trećem 6.86, a na četvrtom 14 miligrama. (8 miligrama je nivo koji označava kvalitetnu vodu) Datumi uzorkovanja su 4.i 7 april.

 

U našim analizama uočili smo da je stanje napretka poboljšanja vode 30 % u odnosu na prošlu godinu a u zadnje dve godine poboljšanje je skoro 60%. Vizuelno to nam  potvrđuju surferi i jedriličari koji voze po jezeru i kažu da do sada voda nikada nije bila ovakvo dobra!

A što se tiče bakterioloških uslova možemo reći da u bilo kojem bazenu gde četiri osobe  okupaju ima više amonijaka nego u jezeru. Sada fekalija nigde više direktno ne ulazi u jezero.( Kanalizacija ZOO vrta je isključena posle radova 2014.)

Indeks kvalitete je ono što je još problem.  Ali gledajući tabelu pokazuje se da nam treba još 10% da bi imali po indeksu dobru vodu. Trenutno je voda Palića kvalitetnija nego voda Ludoša.

 

 

 

 

 

 

U video prilogu je komentar dr Selešija.

 

 

 

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search